in

Român despăgubit pentru închisoare injustă în Italia: 16.000 de euro pentru o lună de detenție

Pe 18 martie, pe RAI 3 a fost transmisă a zecea și ultima ediție a emisiunii „Sono Innocente”, povești de nedreptate prezentate de Alberto Matano. În ultima ediție a fost spusă și povestea lui Ioan Hardugaci, român arestat cu acuzația de a fi autorul unui jaf brutal împotriva unei bătrâne doamne din Montelupo, provincia Empoli. În final s-a făcut dreptate și a fost despăgubit.

Românul a ajuns la închisoare pentru o infracțiune niciodată comisă. Victimă a unei erori judiciare cauzată de o confundare de persoană. O lună în celulă, apoi alte trei săptămâni sub control judiciar.

Însă nu era el în acea zi de noiembrie 2009 cu alți doi conaționali pe timpul jafului asupra femeii de 77 de ani, Maria Mostardini, legată de mâini și picioare cu frânghii și făcută să tacă cu o pernă așezată pe gură.

Anchetele s-au concentrat imediat pe câteva persoane frecventate de o fostă îngrijitoare a bătrânei, identificându-se repede unul dintre responsabili, Gheorghe Sorin Subțirelu. L-au capturat într-un restaurant, în timp ce lua cina împreună cu alți conaționali. Prin coincidență, în același local era și Hardugaci, însă cu un amic englez.

Pe timpul procesului, doamna Mostardini nu l-a recunoscut cu certitudine pe Hardugaci a fi persoana care a legat-o de mâini și picioare: ”Sunt sigură 50% că e el”. Chiar și adevăratul autor al loviturii, Subțirelu, l-a dezvinovățit pe conațional: ”N-are nimic de-a face cu jaful”.

Pe timpul arestării preventive Hardugaci a fost concediat de firma romană pentru care lucra. Ani de zile a repetat că este total străin faptelor, că nu a fost niciodată la Montelupo, localitatea de rezidență a victimei jafului. Și că îl cunoaște pe Subțirelu doar din vedere.

Însă au fost necesare trei instanțe de judecată pentru a i se constata nevinovăția și faptul că a fost victima unei confundări de persoană.

Acum statul îl va despăgubi pentru detenția pe nedrept pe care a suferit-o: întâia secție penală a Curții de Apel din Firenze, acceptând cererea avocatului Fabio Genei, a stabilit pentru Ioan Hardugaci o despăgubire de 16.000 de euro.

Judecătorii au calculat 253 de euro pentru fiecare zi de detenție pe nedrept, plus o sumă forfetară pentru restul zilele în care a fost sub control judiciar și pentru pierderea locului de muncă.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Preotul Beniamino Sacco despre româncele din Sicilia: «Femei însărcinate vin să-mi ceară ajutorul și vă spun că nu au rămas grele cu Sfântul Duh»

Italia în declin demografic: fără străini, teritorii întregi riscă depopularea