in

Preotul Beniamino Sacco despre româncele din Sicilia: «Femei însărcinate vin să-mi ceară ajutorul și vă spun că nu au rămas grele cu Sfântul Duh»

The Observer, publicația britanică din grupul The Guardian care a scris despre sclavele românce în Sicilia, a scris că Guvernul României a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a pune capăt abuzurilor. Dar preotul Beniamino Sacco, cel care a denunțat primul în urmă cu mai mulți ani – și a continuat să o facă – abuzurile la care sunt supuse româncele, este sceptic.

O anchetă publicată de The Observer în 12 martie a dezvăluit că mii de lucrătoare în agricultură românce sunt supuse la muncă forțată și exploatate sexual de angajatorii lor italieni.

The Observer, citat de Agerpres, amintește în acest al doilea material că o delegație de oficialități române trimise de premierul Sorin Grindeanu a avut întâlniri cu reprezentanți locali și cu organizații pentru drepturile migranților în Sicilia, pentru a discuta condițiile în care trăiesc și muncesc femeile românce și pentru a găsi o soluție la problemele lor.

Însă alte organizații care militează pentru drepturile migranților în Ragusa nu sunt la fel de optimiste. Beniamino Sacco, preotul catolic care a fost primul care a denunțat exploatarea sexuală în Ragusa, a fost prezent la întrevederi și a declarat publicației The Observer: „Întotdeauna au o întâlnire imediat după ce iese la iveală o poveste, iar a doua zi pretind că nu s-a întâmplat nimic”.

„Femeilor românce de aici le spun femeile invizibile. Ani la rândul, am denunțat aceste abuzuri și s-a făcut prea puțin. În trecut, aceleași autorități române au considerat subiectul irelevant, au pretins că nici nu a avut loc. Autoritățile italiene au așteptat ca femeile să reclame abuzurile la poliție.

Uneori, ne-au atacat când am încercat să dăm publicității date statistice. Putem doar să bănuim amploarea reală și vă spun că este un fenomen uriaș. Iar acesta este doar vârful aisbergului. Ei nu pricep că acestor femei le este frică. Le este rușine de ceea ce au făcut. Se simt vinovate. Pentru ele, este deopotrivă o tortură fizică și psihologică„, a continuat preotul italian.

„M-am întâlnit cu aceste femei, le-am văzut cu ochii mei, femei șantajate să facă sex cu proprietarii fermelor și care acceptă (abuzul) de teama de a nu-și pierde locul de muncă. Am văzut femei românce abandonându-și copiii în spitalele locale pentru că știau că și-ar putea pierde locul de muncă sau nu aveau bani să-i hrănească. Femei însărcinate vin să-mi ceară ajutorul și vă spun că nu au rămas grele cu Sfântul Duh. Sper ca ambele autorități, italiene și române, să facă ceva. Dar sunt sceptic”, a conchis Beniamino Sacco.

Giuseppe Scifo, lider al filialei din Ragusa al sindicatului CGIL, cea mai mare uniune sindicală din Italia, este de acord cu spusele preotului italian. „Nu este pentru prima dată când autoritățile, după un articol de ziar care abordează problema abuzurilor, ne cer să ne întâlnim. S-a întâmplat și în trecut și ne aflăm în același punct, vorbind despre aceste abuzuri și despre exploatare. Avem nevoie de o echipă de inspectori pe teren dacă dorim să rezolvăm problema”, a apreciat Scifo.

Tina Alfieri, președintele departamentului de muncă al femeilor pentru Coldiretti, una dintre cele mai mari organizații ale fermierilor din Italia, a declarat pentru The Observer: „Femeile românce au nevoie să fie susținute în această luptă. Trebuie să le convingem să vorbească și să-i reclame pe proprietari la poliție. Nu putem accepta astfel de delicte. Chiar sperăm că autoritățile italiene vor pune capăt (abuzurilor) cât mai curând cu putință”.


Sclave în Sicilia, obligate să întrețină relații sexuale cu patronii pentru a-și păstra locul de muncă

Denunțul tulburător al unei românce despre situația disperată a conaționalilor din Puglia: «Nimeni nu ştie de existenţa lor»

Ancheta/ Românce, sclave în Sicilia “cumpărate la pachet”

Sclavi pe plantaţiile din Sud. Lucrătorii români, pentru că sunt comunitari, sunt penalizaţi în plus

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Atentat la Londra, doi cetățeni români răniți, „femeia a fost practic aruncată de pe pod în Tamisa”

Român despăgubit pentru închisoare injustă în Italia: 16.000 de euro pentru o lună de detenție