in

Salarii indecente în Italia: „Babysitter pentru 1 euro pe oră, cum să trăiesc așa?”

Salarii indecente în Italia - cazul Emanuela Calzarano

Salarii indecente în Italia – Ce salarii se oferă în Italia în 2023? S-a ajuns la incredibila ofertă de 1 euro pe oră. Este povestea Emanuelei Calzarano, o tânără de 28 de ani din Napoli: „Cum să trăiesc așa?”, s-a plâns ea pe Facebook. Cazul a ajuns să fie cunoscut la nivel național.
>>> Un român din Italia câștiga mereu la păcănele, dar avea un secret. Cum a fost descoperit

Salarii indecente în Italia – cazul Emanuelei Calzarano

Emanuela Calzarano are 28 de ani și locuiește într-un cartier de la periferia de nord a orașului Napoli. A ei este una dintre multele povești de precaritate și exploatare care aglomerează galaxia muncii nedeclarate din Italia. O lume ascunsă care afectează peste trei milioane de lucrători.

După diploma tehnico-informatică, obținută în 2013, și-a găsit de lucru ca secretară și chelneriță. A trebuit să renunțe, după o problemă cu mâinile. Așa că a început să-și caute un loc de muncă ca babysitter. De atunci, ea a căzut într-un vârtej de propuneri-șantaj, care ating limitele sclaviei.

După ultima ofertă de muncă indecentă primită, fata și-a mărturisit toată frustrarea pe rețelele de socializare: „Am fost chemată la muncă de luni până vineri de la 7.30 la 14.30, cu 350 de euro pe lună, ilegal – spune ea – Aici nu caută angajați, ci sclavi. Scuze pentru izbucnire, dar sunt serios revoltată.”
>>> Refugiații din Ucraina se plâng de condițiile din Italia: muncă multă, salarii mici, nevoia recomandărilor. ”Vom merge în Germania”

„Ei bine, atunci stai acasă ”

Apoi, după cum a povestit la Corriere della Sera, lucrurile s-au înrăutățit: «Ieri am avut o altă ofertă, și mai absurdă: din nou ca babysitter, de luni până vineri de la 8 dimineața la 7 seara, pentru 400 de euro pe lună . În total aș fi câștigat puțin peste un euro pe oră . I-am spus persoanei că este o ofertă absurdă, iar răspunsul pe care l-am primit a fost: „Ei bine, atunci stai acasă ”».

Emanuela a spus că i-au venit oferte similare nu doar de la persoane fizice pentru a îndeplini sarcini casnice – cazuri în care este mai dificil să supraveghezi negocierile – ci și de la marile lanțuri de supermarketuri. Și de contracte obișnuite, nici măcar umbra.
>>> Șofer de tir găsit mort în cabina sa într-o parcare din Italia. „I s-a făcut rău în somn”

„Oferte” de sclavie de la supermarketuri

«Într-un supermarket al unui mare lanț comercial mi-au oferit 400 de euro pe lună pentru un loc de muncă cu normă întreagă. Mă întreb, unde sunt controalele de către stat? De ce nimeni nu face nimic pentru a preveni aceste situații? Lucrez de 10 ani si nu stiu ce este un contract. Când am întrebat, răspunsurile pe care le-am primit erau mereu aceleași: „O vom face în curând”; „Nu vă faceți griji”; „atunci vedem”. Dar contractul nu a ajuns niciodată”, explică ea furioasă.

Apoi adaugă: „Cu 400 de euro pe lună cum poți trăi? Cumpărăturile alimentare costă mai mult astăzi decât în ​​urmă cu un an, iar facturile au crescut vertiginos. Din câte am auzit, anii 1950 au fost mai buni. Acum că suntem în 2023 în loc să mergem înainte, mergem înapoi: este umilitor”.

„A mea – continuă fata – este o situație comună multora dintre semenii mei. Câțiva dintre prietenii mei au părăsit deja Napoli. Deși mama îmi spune să plec, să mă gândesc la viitorul meu, nu o pot lăsa singură. Sper că mai devreme sau mai târziu ceva bun să se găsească și la Napoli: vorbim de o metropolă, nu de un orășel».
>>> O fată de 23 de ani moare subit, doliu în zona Palermo pentru Arianna Calì

Citește și:
>>> Tragedie cumplită într-o familie de români din Italia: fata de 15 ani a murit în accident, fratele ei se luptă să supraviețuiască

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Româncă de 15 ani moartă în accident în Italia

Tragedie cumplită într-o familie de români din Italia: fata de 15 ani a murit în accident, fratele ei se luptă să supraviețuiască

Un român din Italia câștiga mereu la păcănele

Un român din Italia câștiga mereu la păcănele, dar avea un secret. Cum a fost descoperit