in

Sardegna, a căzut și s-a înfipt într-un tub metalic, român mort la locul de muncă, procesul începe după 7 ani

A început acum, în aprilie 2018, procesul pentru moartea unui român la muncă în 2011, adică după 7 ani! Procesul pentru moartea lui Marin Rusu, accidentat pe un șantier de construcții, a început la Tribunalul din Maddalena. Sunt judecați angajatorul lui Rusu, un întreprinzător român, responsabilul cu siguranța din firmă și firma constructoare a imobilului. Va fi oricum dificilă aflarea adevărului, pentru că martori nu sunt.

Muncitorul român a murit pe 4 mai 2011 pe un şantier de pe insula La Maddalena (provincia Olbia Tempio – Sardegna), în timp ce transporta un cadru metalic pentru schelă.

Marin Rusu, 46 de ani, era la etajul al doilea al unui bloc în construcţie cu un cadru de schelă în mâini. Se pare că s-a împiedicat de ceva, de nişte cabluri, care l-au făcut să-şi piardă echilibrul şi să cadă la pământ, înfigându-se într-un tub metalic al cadrului: 12 centimetri de metal care i s-au înfipt în coaste provocându-i o rană profundă. Marin, însă, nu s-a dat bătut şi, după cum a povestit şeful de şantier, “a reuşit să-şi scoată fierul şi să se întindă pe o parte. Era conştient, dar sângera mult: am chemat imediat voluntarii de la Croce Verde”.

Muncitorul a primit îngrijiri şi a fost transportat de urgenţă la spitalul Paolo Merlo din Maddalena, însă medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa. Rusu a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi a murit după două ore. Pe şantier au intervenit carabinierii şi inspectorii de muncă. În registrul anchetaţilor au fost înscrise trei persoane: directorul de lucrări, responsabilul firmei care a luat lucrările în antrepriză şi cel al celei subcontractoare, toţi trei pentru omor din culpă. A fost deschis un dosar în care sunt cercetaţi Ionel Rus, titular al subcontractului şi nepot al victimei, Mauro Manuedda, titular al antreprizei, şi Giovan Battista Godelmoni, director al lucrărilor. Acel dosar abia acum a ajuns în instanță.

Muncitorul decedat era căsătorit şi avea doi copii, de 12 şi 18 ani. Trăia de ani de zile pe insula Maddalena cu familia şi era foarte stimat de şefii săi. Moartea românului i-a tulburat pe angajatorii care l-au avut ca subordonat: “Mereu vesel, surâzător cu căştile pe urechi pentru a asculta muzică: lucra zi şi noapte”, a declarat unul dintre şefii lui. Îi spuneau Marcellino tocmai pentru caracterul său foarte deschis şi vesel, ţinea cu Juventus şi mergea să vadă meciurile echipei Ilvamaddalena împreună cu fiul de 12 ani, Alexandru.

“Situaţia este foarte gravă, dramatică – a spus atunci Fabio Spano, secretar provincial al Cgil, citat de La Nuova Sardegna -. Se iau drepturile lucrătorilor şi nu se cer angajamente din partea firmelor, care continuă, în multe cazuri, să nu respecte normele privind siguranţa, să facă să crească riscurile de accidente, să favorizeze munca la negru.

Pe baza informaţiilor oferite de rude, rezultă că românul mort pe un şantier la Maddalena nu ar fi primit niciodată un fluturaş de salariu. Soţia povesteşte că soţului ei Marin i se dădeau banii într-un plic închis”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Revoluție la PSD Diaspora: ”Gata cu interimatul! Solicităm organizarea de alegeri interne”

Agrigento, român zdrobit de tractor, se cere condamnarea unei femei