in

Situație alarmantă în Italia: apelurile victimelor violenţei domestice şi ale hărţuirii au crescut cu 73%

Numărul apelurilor către un serviciu telefonic naţional de asistenţă pentru victimele violenţei de gen şi ale hărţuirii a crescut cu 73% în timpul restricţiilor de izolare la domiciliu impuse de pandemia de COVID-19, au informat miercuri autorităţile italiene, potrivit agențiilor de presă.

Creşterea anuală se referă la perioada 1 martie – 16 aprilie, a precizat agenţia de statistică ISTAT într-un comunicat. Restricţiile de izolare la domiciliu instituite pe tot teritoriul Italiei au început pe 10 martie şi au fost relaxate pe 4 mai.

Dintre cele 5.031 de apeluri, peste circa 2.000 au venit de la persoane care au solicitat ajutor, inclusiv circa 1.500 care au raportat abuzuri verbale sau fizice. Circa 97% dintre persoanele care au apelat serviciul telefonic au fost femei.

Mai mulţi experţi şi-au exprimat îngrijorarea potrivit căreia femeile ar putea fi expuse la un nivel mai ridicat de risc pe perioada de izolare la domiciliu întrucât unele dintre acestea ar putea fi constrânse să locuiască în familii abuzive.

Dar potrivit ISTAT, înmulţirea numărului de apeluri ar putea să nu fie ”în mod necesar” determinată de o creştere a violenţei domestice, ci mai degrabă de succesul unei campanii care încurajează femeile să folosească această linie de asistenţă.

Agenţia a mai precizat că în perioada 1-22 martie plângerile către poliţie pentru violenţă domestică au scăzut cu 43,6%. Potrivit agenţiei, 72,8% dintre victimele care care au apelat numărul 1522 al serviciului de asistenţă nu apelează la ajutorul poliţiei.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Italia, cei cu venit anual sub 50.000 de euro vor primi bani pentru vacanță: 150 de euro de persoană până la 500 de euro pentru o familie cu copii

Încă 195 de italieni morți de Covid, totalul deceselor a depășit 31.000. Bilanțul Protecției Civile din 13 mai 2020