in

Studiu Oxford: 3 – 4 cafele pe zi, în stil italian, reduc riscul bolilor cardiovasculare și mortalitatea

Obiceiul zilnic de a bea cafea – în acest studiu, espresso – poate mări durata de viață și reduce riscul de boli cardiovasculare, conform unui studiu publicat recent de Oxford Academics/Journal of Nutrition și citat de Insider. ”Consumul moderat”, adică 3-4 cafele în stil italian, a fost asociat cu mortalitate mai scăzută de acest studiu.

Acesta a urmărit peste 20.000 de participanți timp de opt ani. Înainte de studiu, niciunul dintre participanți nu suferea de o boală cardiovasculară sau cancer. Consumul de cafea a fost măsurat utilizând o ceașcă de 30 ml, adică de mărimea ceștii standard pentru espresso italian.

Cercetătorii au constatat că, în comparație cu cei care nu beau cafea, consumul de 3-4 cești cu espresso „era asociat cu risc mai scăzut de mortalitate”. Mai specific, de boli cardiovasculare. Este rezultatul măsurării prezenței în sânge a unui compus numit NT-proBNP, un marker asociat cu insuficiența cardiacă.

Beneficiile pentru sănătate pot fi legate de cofeină. Un studiu publicat de un grup de cercetători în PLOS Biology spune că în jur de 4 cești cu espresso pot fi cantitatea optimă.

Un alt studiu de la JAMA Internal Medicine a constatat că și consumul de cafea decofeinizată poate îmbunătăți sănătatea.

Cercetări anterioare, publicate în New England Journal of Medicine, au identificat și ele o legătură între consumul de cafea și un risc scăzut de boli cronice. Alte studii au afirmat că beneficiile pot include riscuri reduse de cancer, ciroză și depresie.

Un studiu din 2019 de la University of South Australia sugera că șase sau mai multe cafele pe zi pot mări riscul de boli de inimă cu 22%. Între timp, JAMA Internal Medicine spune în studiu că și cei care beau opt sau mai multe cești pe zi au o probabilitate mai mică de deces decât nebăutorii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ghidul reîntoarcerii românilor din străinătate: Preschimbarea permisului de conducere străin cu un document similar românesc

pacient transferat strainatate

Român cu arsuri grave, transferat în străinătate. «Mirosea, nu a fost spălat nici măcar cu apă și săpun», acuză medicul care îl îngrijeşte