in

Telecabina căzută în Italia, nu se exclude sabotajul. Una dintre victime era șeful siguranței comunității ebraice

Subiectul telecabinei căzute duminică pe muntele Mottarone, în apropiere de lacul Maggiore, continuă să țină primele pagini în Italia. Nimeni nu-și explică cum s-a putut întâmpla accidentul în care au murit 14 persoane.

Anchetatorii verifică și ipoteza unui sabotaj, având în vedere că în dezastru au murit 5 israelieni, dintre care unul era șeful siguranței comunității evreiești, scrie Libero.

Din primele analize, rezultă că s-a rupt cablul de tracțiune al telecabinei care era în urcare, telecabina a început să alunece înapoi și frânele, în mod foarte ciudat, nu au ținut. Telecabina a a prin viteză și la primul stâlp a sărit de pe cablul de susținere și a căzut de la zeci de metri înălțime.

Procurorul-șef din Verbania, Olimpia Bossi, a dechis un dosar pentru omor multiplu și dezastru din culpă cu autori necunoscuți.

Întâlnindu-se cu reporterii, procurorul a explicat: «Plecăm de la dovezi empirice, cablul a fost rupt și sistemul de frânare de siguranță nu a funcționat. Frâna a fost activată, însă, pentru cealaltă cabină, care a fost blocată».

Prin urmare, investigațiile privind dispozitivele de siguranță, încredințate Politecnico di Torino, vor fi decisive: „Cred că vom cerceta o infracțiune destul de rară – a explicat Olimpia Bossi -, care este, în acest caz, din culpă, de atac la adresa securității transporturilor, rezultând în dezastru. Sunt aici de 20 de ani: așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, în 2001 telecabina s-a oprit, dar sistemul de frânare a fost perfect».

«Ruperea cablului de tragere este cu siguranță anormală. Nu este de înțeles. Sistemul este foarte sigur între cablul de transport și cablul de remorcare și există o frână de urgență, iar cabina suportă de trei ori greutatea. Cablul s-a rupt, frâna nu a funcționat. Cu întregul sistem refăcut în 2013.”

«Un fapt anormal, cu excepția cazului în care a existat ceva ciudat, cum ar fi o acțiune mecanică puternică, un fulger, un obiect care cade violent și puternic. Sau o lipsă prelungită de întreținere în timp, dar mă îndoiesc.

Tragedie în Italia: 14 morți și un copil grav rănit într-un accident de telecabină. MAE: Nu sunt români printre victime

Știm că există două cabluri în aceste tipuri de sisteme: un portant, care ține sarcina de sus, și unul tractor care îl trage. Se pare că funia de tragere s-a desprins sau s-a rupt. Al doilea element este frâna care nu a acționat ».

Anchetatorii verifică și ipoteza unui sabotaj, între aești „factori externi”. Mai ales că între victime se află și Amit Biran, responsabil pentru siguranța comunității evreiești din Milano. În total și-au pierdut viața

Singurul supraviețuitor al accidentului este fiul lui Amit, Moshe Eitan Biran, care va împlini șase ani pe 1 iulie și luptă pentru a trăi. El este în terapie intensivă la Spitalul de Copii Regina Margherita din Torino.

S-a născut în Israel, dar de la vârsta de un an a locuit la Pavia, împreună cu familia sa, care a pierit. Tatăl Amit Biran, în vârstă de 30 de ani, mama Tal Peleg, în vârstă de 27 de ani, și fratele lui Moshe, Tom, în vârstă de 2 ani, au murit în accident.

La Pavia, Amit Biran a studiat Medicina și Chirurgia, apoi s-a căsătorit în Israel și și-a convins soția să se mute în Italia. Se întorsese în Israel cu Tal cu ocazia nașterilor celor doi copii.

Mit și Tal erau profund conectați, inclusiv prin credință, și se căsătoriseră în sinagogă. O credință care pentru cuplu a reprezentat și un angajament, atât de mult încât Amit Biran a acceptat funcția de șef de securitate pentru comunitatea evreiască din Milano.

Un rol deosebit de delicat, mai ales în această perioadă și în lumina evenimentelor care au avut loc în Israel. Din acest motiv, ancheta asupra a ceea ce s-a întâmplat pe Mottarone ar putea rezerva noi evoluții. Investiga chiar și pornind de la rolul jucat în comunitatea evreiască de către israelianul de 30 de ani.

Cert este că cabina a căzut, așa cum au confirmat magistrații de instrucție, „pentru că sistemele de securitate nu funcționau”, dar de ce, rămâne de stabilit. Fie că a fost consecința lipsei de întreținere sau a altor cauze, inclusiv a celei, oricât de incredibile și improbabile, de sabotaj, mai scrie Libero.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 1.7]

Italia se îndreaptă spre normalitate, iată de când vrea să renunțe la mască, chiar și în interior

Canicatti, român de 60 de ani, și-a înjunghiat, din gelozie, soţia cu care are opt copii, acum riscă ani grei de închisoare