Menu
in

Menajere și badante, dacă nu se vaccinează, riscă să fie concediate. „Credem că este corect ca lucrătorii din sector să fie vaccinați”

Menajere și badante, dacă nu se vaccinează, riscă să fie concediate.

Persoanele care se ocupă de îngrijirea la domiciliu sau de servicii casnice sunt vizate acum de autoritățile italiene. Dacă nu vaccinează, riscă să fie concediate.

Nu numai cadrele didactice sau lucrătorii administrației publice italiene, dar și pesoanele care se ocupă de asistența la domiciliu și îngrijitoarele sunt luate în considerare în vederea introducerii obligației de vaccinare anti-Covid, potrivit Il Messaggero.

Secretarul de stat din ministerul sănătății, Andrea Costa, în urmă cu câteva zile a vorbit despre acest subiect astfel:

„Când am introdus obligația de vaccinare pentru personalul nostru de sănătate, am dorit să-i protejăm pe cei în vârstă și pe cei mai fragili.

Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să facem alte greșeli”, a explicat el. Referindu-se la badante, Costa a adăugat că este totuși greu de impus o obligație de vaccinare: „Este o relație între persoane private și, prin urmare, nu este ușor de gestionat „.

Coronavirus. „Vaccin IMEDIAT pentru badante”, cererea asociației Domina pentru „protejarea persoanelor în vârstă asistate”

Colf și badante, ce spune contractul

În realitate, lucrurile par mai simple. Nu referitor la obligația impusă de stat, ci la cea impusă de angajatorul care – conform contractului – pare deja în măsură să concedieze îngrijitoarea sau femeia de serviciu care nu este vaccinată.

În practică, contractul de muncă casnică care reglementează acest tip de relație prevede deja posibilitatea concedierii, cu o notificare care variază în funcție de vechimea în muncă, motivând ruperea unei condiții de încredere între părți.

„Refuzul de a prezenta vaccinarea sau Green Pass subminează iremediabil relația de încredere cu lucrătorul „, a declarat Andrea Zini, președintele Assindatcolf, o asociație care reprezintă familiile angajatorilor.

Nouă clauză

Totuși este doar o interpretare și tocmai din acest motiv aceeași asociație invită angajatorii să introducă o clauză în noile contracte care să prevadă „disponibilitatea lucrătorilor casnici pentru a se vaccina împotriva Covid (sau un permis verde valabil), ca o condiție necesară pentru angajare, mai ales în cazul asistenței persoanelor fragile”.

Cei 920 de mii de lucrători casnici italieni regulari (plus, se estimează, 2,17 milioane cei fără contract) oferă asistență persoanelor în vârstă și care nu sunt autosuficiente, în funcție de vârstă sau de patologie, chiar și în regim de conviețuire.

Cu toate acestea, de multe ori nu este posibil să se mențină distanța sau să se solicite asistatului să utilizeze echipament de protecție individuală.

„Acesta este motivul pentru care, dacă scopul este cu adevărat protejarea caselor private și a populației fragile – a explicat Zini – credem că este corect ca lucrătorii din sector să fie vaccinați, așa cum ar trebui să fie pentru toate celelalte categorii care intră în contact cu familia în mod continuu (îngrijitor sau lucrători socio-sanitari) „.

Bătrânii sunt de acord

Vaccinarea obligatorie a badantelor ese susținută și de persoanele în vârstă. Aceasta este ceea ce reiese din sondajul efectuat de Senior Italia FederAnziani pe un eșantion de 464 de persoane peste 60 de ani, care face o fotografie în timp util a percepției actuale a pandemiei și a campaniei de vaccinare la populația de peste șaizeci de ani.

92% ar dori ca vaccinarea badantelor care conviețuiesc cu asistații să fie obligatorie.

Mai mult, ceea ce reiese este că printre cei peste 60 de organizatii care au aderat la Senior Italia FederAnziani există o înclinație foarte mare pentru vaccinare: din cei 464 intervievați, doar 4 au recunoscut că nu au fost vaccinați și nu au intenția de a face acest lucru de teama reacțiilor adverse sau pentru că sunt total împotriva vaccinărilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]
Exit mobile version