in

Vreme rea în Italia, record de frig în Veneto: -39,6 grade Celsius pe platoul Asiago. Vine viscolul siberian

Val de frig fără precedent în Veneto, cu temperaturi care scad cu mult sub zero în stațiunile montane, atingând recordul de -39,6 grade la Dolina di Campoluzzo, un loc îndepărtat de pe platoul Asiago (Vicenza).

Dintre localități, cele mai semnificative valori joase au fost măsurate în Asiago (-19,3), Santo Stefano di Cadore (-18,8) și Feltre (-11,5). Dintre cele mai reci locații în mod normal din regiune, minimele au atins -22,2 grade în Val Visdende, în Passo Cimabanche (-21,6), în Pian Cansiglio (-23,5) și în Piana di Marcesina (-25,2), scrie Il Messaggero.

Situația din zilele următoare s-ar putea agrava, odată cu venirea viscolului Burian. Este un vânt de gheață, care vine din Siberia și va aduce zăpadă și temperaturi foarte reci în toată Europa, inclusiv în Italia.

Potrivit experților, sosirea preconizată în Italia ar trebui să fie în jurul datei de 17 ianuarie. Principala caracteristică a Burianului este aceea de a fi un curent înghețat de aer. Sosirea acestui viscol implică furtuni severe de zăpadă, cu temperaturi care scad dramatic chiar și mai mult de 10 grade într-un timp scurt și rafale de vânt înghețate foarte puternice.

Acest eveniment particular rămâne în general limitat la Rusia sau cel mult Europa de Est, dar, în unele cazuri, poate apărea și în Italia. Ultimul episod a fost cel din februarie / martie 2018, dar sunt semne că s-ar putea repeta din nou.

Vremea s-a dat peste cap. În Spania, ca și în Italia, există un val de îngheț, în timp ce în Grecia sunt temperaturi de vară, se poate înota în mare.

În Spania s-a înregistrat cea mai puternică ninsoare din istoria recentă și temperaturi extrem de scăzute. 30 de provincii sunt în alertă din cauza temperaturilor care ar putea atinge minus 15 grade Celsius. Furtuna de zăpadă Filomena a făcut ravagii în Spania. Cel puțin cinci oameni au murit, sute de drumuri au fost afectate, iar aeroportul din Madrid a fost închis mai multe zile. 

În schimb, valul neobișnuit de căldură care a lovit Grecia în ultimele zile, cu temperaturi de peste 20 de grade, a determinat mulți oameni să încalce blocarea coronavirusului și să se revărse pe plaje și parcuri. În sudul Cretei, la prânz a fost înregistrată o temperatură de 28,3 grade, cea mai mare în ianuarie din 50 de ani.

La Atena, unde termometrul arăta 22 de grade, mulți și-au petrecut ziua la plajă, sub privirea atentă a poliției care a încercat să evite aglomerația și i-a amendat pe cei care nu purtau mască.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trei români morți într-o mașină ce venea din Italia, alți doi răniți, au intrat în plin într-un utilaj de deszăpezire

„Versi italiani, sensibilità romena”, în direct pe Facebook: eveniment literar dedicat Zilei Culturii Naționale 2021 la Roma