in

Asociația studențească ”Gaudeamus” din Bologna a sărbătorit Ziua Limbii Române

Începând cu anul acesta, Parlamentul României a hotărât prin legea organică Nr. 53/2013, instituirea zile de 31 august ca sărbătoare națională a Limbii Române.De ce s-a ales tocmai această dată? Răspunsul este unul evident: suficient să ne aducem aminte de faptul că Republica Moldova sărbătorește Ziua limbii române, de peste 20 de ani, pe data de 31 august.

Un motiv în plus pentru asociația studențească moldo-românească din Bologna, Gaudeamus, de a îndeplini scopul prevăzut prin statut: ”tineri împreună pentru un viitor mai bun”.

În cadrul evenimentului găzduit de Centrul Zonarelli din Bologna, pe 1 septembrie, Limba româna a făcut capul de afiș. S-au recitat poezii, s-a discutat, s-a cântat și totul pentru a elogia elementul fundamental al identității, limba, pentru noi, Limba Română. În ultima perioadă am partecipat la diverse discuții cu privire la rostul acestei sărbători, a zilei alese și de aceea vroiam să ascult și părerea celor prezenți la eveniment.

Constantin Păuleț, în țară a muncit pentru 10 ani ca profesor de geografie, a lăsat catedra pentru a se stabili în Italia, unde locuiește de peste 7 ani:

-Ce părere aveți despre ziua de 31 august, ca sărbătoare națională a Limbii Române?

”….o sărbătoare națională pentru Limba Română, o decizie bună dar s-a așteptat foarte mult pentru acest lucru”. Pentru cei plecați din țară la o anumită vârstă, cu siguranță un lucru bun, problematica sunt copiii nostri, născuți aici, care nu mai vorbesc limba română”

-Care este primul gând ce vă apare în minte când auziți vorbindu-se despre limba română?

” Mă gândesc la România, la locul în care m-am născut”


Miron Carolina, locuiește în Italia de peste 34 de ani.

-Doamna Carolina, la ce vă duce gândul când auziți expresia, ”limba română”?

”…îmi vine un nod în gât ( n.r. i se înlăcrimează ochii)….sunt 34 de ani de când sunt în Italia dar nu este an în care să nu mă fi întors acasă. Am probleme de sănătate de vreo 4 ani, și cu toate acestea, tot merg! În aeroport cer asistență pentru că nu reușesc să urc scările la avion,dar nu mă dau bătută”

 

Vasile Șimon

Asociația studențească moldo-română ”Gaudeamus”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român ucis de un italian la Catania: înjunghiat şi aruncat de la balcon de fiul concubinei

Tot mai puțini elevi în școlile din Italia. Copiii români se întorc acasă