in

Comunitatea românească din Bologna a sărbătorit 158 de ani de la Mica Unire

Cei 158 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, care a avut loc pe 24 ianuarie 1859, au fost sărbătoriți și în comunitatea româneasca de la Bologna.

Anul acesta, sarbatorirea Micii Uniri a fost organizata, duminica 24 ianuarie, de catre Biserica greco-catolica romaneasca „Sfanta Cruce” sub conducerea Parintelui-Vicar Marinel Muresan care a invitat si prea-cucernicii preotii parohi ai celor doua biserici ortodoxe din Bolognia: Parohia Sf. Luca, din Bologna Vest, sub obladuirea părintelui-paroh Trandafir Vid si biserica „Sf. Nicolae” alaturi de parintele paroh Ioan Ramboi.

Ca de fiecare data de cand si-a inceput misiunea in Italia, a semnat prezenta si Excelenta Sa, Consulul general al Romniei la Bologna, dl. Eugen Serbanescu.

Festivitatea a inceput cu alocutiuniile parintelui-Vicar Marinel Muresan si a celorlalti preoti despre insemnatatea acestei zile istorice, in care dupa atatea secole sub talpa Imperiului Otoman s-a putut infaptui Unirea romanilor intr-un singur glas si o singura „inima” dar si despre unirea comunitatilor religioase ortodoxe si greco-catolice din cadrul diasporei. A fost omagiata personalitatea celor care au ajutat si au luptat pentru ca tara sa se intregeasca, incepand cu pasoptistii, unionistii si urmand cu Mihail Kogalniceanu si Alexandru Ioan Cuza cel care a fost inscaunat la carma Principatelor Romane.

Un moment deosebit a fost si alocutiunea consului general Eugen Serbanescu despre acest mare moment istoric pe care il serbam cu aceasi intensitate in fiecare an chiar si in Diaspora unde sentimentele de iubire de tara si patrie sunt mult mai accentuate din cauza dorului de casa. El a indemnat intreaga comunitate sa fie mai unita exact ca pe vremea unionistilor carora i s-a alaturat intreg poporul pentru a infaptui Unirea nu numai de la 24 ianuarie 1859 ci si pe cea de la 1918 cand s-a reintregit fiind adaugata si Transilvania intr-o singura tara, Romania.

Festivitatea a continuat cu un scurt moment artistic organizat de Scoala romaneasca „Betania” din cadrul Bisericii greco-catolice „Sfanta Cruce” a carei indrumatoare este dna invatatoare Maria Naum. S-au recitat cateva poezii a unor poeti ai acelor vremuri iar in final doi intre elevii mai mari au fost actori pentru cateva minute interpretand sceneta „Cuza si ocaua mica” care a fost aplaudata indelung de catre romanii din comunitate prezenti la aceasta manifestare.

In pofida faptului ca spatiul din biserica este destul e mic, prea-cucernicii parinti alaturi de Execenta Sa Eugen Serbanescu au dat tonul prinderii intr-o Hora a Unirii a intregii comunitatii prezente care a a starnit emotii de la mic la mare.

Seara s-a incheiat cu un mic ospat traditional pregatit de catre femeile din comunitate de la care nu au lipsit, sarmalele, slana, palinca si cozonacul.

Roxana Dima

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Speranțele s-au spulberat definitiv la Hotel Rigopiano, bilanț final tragic: 29 de morți

Reggio Emilia, miracol pentru rugbistul român Mihai Cîju, lovit de o mașină. «După accident reîncep să trăiesc»