in

Reggio Emilia, miracol pentru rugbistul român Mihai Cîju, lovit de o mașină. «După accident reîncep să trăiesc»

«Nu știu dacă voi române aici pentru mult timp, au spus că sunt foarte bine și probabil mă vor trimite la Parma curând. Rămân cât să reîncep să merg».

Acestea sunt primele cuvinte ale lui Mihai Cîju, radiant după vizita medicilor la Spitalul San Sebastiano din Correggio – Reggio Emilia, la Secția de Reabilitare Neurologică, unde jucătorul de rugbi al echipei Conad Reggio de origine română a fost transferat pe 17 ianuarie, de la Secția de Neurochirurgie din Parma.

Este un miracol. Mihai Cîju, accidentat de o mașină, a ieșit în sfârșit din comă.

«Ne vom ocupa de reabilitare – confirmă medicul Giovanni Colli care îl are sub observație pe Mihai Cîju – va fi o reabilitare la nivel muscular, bineînțeles cu o recuperare a mersului și bazinului, dar nu numai. Vom face teste la nivel cerebral pentru a ne asigura că nu au existat daune. Obiectivul nostru este acela de a-i reda o viață normală, ca cea de dinainte de accident, însă în mod absolut vrem să fim siguri că totul este bine înainte de a-l lăsa să plece…».

Veștile sunt bune. «Medicii mi-au spus că nu au văzut niciodată o recuperare atât de rapidă», afirmă Mihai Cîju. «În mod clar mă simt mai bine, vreau să mă repun pe picioare și să mă reîntorc la viața mea dintotdeauna».

Între timp la Correggio sosește și mama, Daniela Cîju, care ține încă de la început să mulțumească tuturor celor care au fost alături de familie și în special de Mihai. «Le mulțumesc din suflet lui Umberto – subliniază mama – și tuturor medicilor și infirmierilor care l-au asistat. Dar și el a fost brav și este atât de dornic să-și revină cât mai curând».

Drama lui Mihai Cîju a început acum o lună și jumătate. Tânărul de 21 de ani, stea în ascensiune a rugbyului italian la echipa Conad Reggio și student la Facultatea de Psihologie din Parma, în noaptea dintre 4 și 5 decembrie a fost victima unui accident rutier. După ce a petrecut cu câțiva colegi de echipă după meciul cu Lafert San Donà, Mihai Cîju a decis să meargă pe jos, împreună cu amicul Umberto Orsenigo, de la discoteca Bertinelli din Noceto către locuința din Parma.

Pe o porțiune deosebit de întunecoasă de pe via Spezia, un autoturism care circula în același sens de mers cu tinerii, nu a putut face nimic pentru a evita tânărul și l-a accidentat. Starea lui a fost considerată deosebit de gravă încă de la început.

Intervenția lui Orsenigo, care văzându-și la pământ prietenul neajutorat, i-a practicat imediat un masaj cardiac repunându-i inima în funcțiune, a fost decisivă. Cîju a fost dus de urgență la spitalul din Parma și acolo a început bătălia sa cea mai importantă, provocarea pentru viață.

Mihai a suferit o gravă hemoragie cerebrală și săptămâni la rând a luptat între viață și moarte la spital.

Renașterea sa a trecut prin mai multe faze. Mai întâi coma indusă, apoi intervenția chirurgicală la bazin, însă Mihai nu s-a dat bătut niciodată și a continuat zi după zi să fie tot mai bine. Susținut de familie, de colegi și de prieteni, la final sportivul roș-negru a deschis ochii după aproape o lună de comă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Comunitatea românească din Bologna a sărbătorit 158 de ani de la Mica Unire

Noua generaţie, un dezastru: vor salarii mari, dar nu vorbesc corect româneşte