in

O după amiază la Roma, cu muzică, tradiții și dans românesc: ”Atmosferă de vis”

Cum altfel poţi petrece o duminică după amiază în stil autentic românesc, decât înconjurat de prieteni, ascultând muzică românească şi privind copii dansînd pe ritmuri tradiţionale!

Într-o atmosfera de vis, F.O.R.I. (Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Italia) a invitat românii din Roma să privească un ”grup minune” aş spune eu, un ansamblu folcloric pe numele său DOR CLUJEAN, venit în Italia pentru a participa la două festivaluri de dansuri populare : Festivalul Rimini şi Le danze della Gioia – Dansurile bucuriei de la Cervignano del Friuli.

Dorind să viziteze Roma şi frumuseţile sale, nu puteau să nu facă un cadou conaţionalilor lor, dăruind din frumosul ce-l poartă în ei: tradiţii, port popular, dansuri populare din toată zona Ardealului.

Dar să-i cunoaştem mai bine! Pentru aceasta am stat de vorba cu una dintre componentele grupului, o mândreţe de fată de numai 15 ani, Băgăcean Cristina (foto 1)

Cristina, ce ne poți spune despre Ansamblul Dor Clujean?

„Suntem un ansamblu tânăr, ce a luat naştere în anul 2010 sub îndrumarea Simonei şi Paul Vereș. Este alcătuit din circa 80 de membri, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 24 de ani, organizat în trei grupe, dar cu toate acestea suntem un colectiv foarte unit…suntem ca o familie!

Care este palmaresul vostru?

„Împreună am partecipat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de unde ne-am întors cu marele premiu. Am dus cântecul şi dansul popular nu doar la festivaluri de la Baia Mare, Rădăuţi  sau Caransebeş ci şi peste hotare: Turcia, Praga, Viena, Muntenegru, Italia.

Încercăm să ducem  tradiţia mai departe executând dansuri populare femeieşti (Muiereasca, Crihalma, Căpâlna), dansuri bărbăteşti (Dansul fecioresc, Sicitoarele) dar şi dansuri pe perechi din mai multe zone cum ar fi: Bihor, Banat, Sarmas, Someş, Sălaj, Făgăraş.

În toate spectacolele noastre îmbrăcăm cu mult drag costumele naţionale lucrate cu măiestrie de doamna Simona Vereş.”

Ce impresie ți-au lăsat locurile vizitate și oamenii cu care ai intrat în contact în această călătorie?

„Am vizitat locuri frumoase, peisaje ce par extrase din vis…am văzut marea, care este superbă, temperatura apei plăcută, plaje curate.”

Dar oamenii?

„Oamenii? Comunicativi, deschişi, prietenoşi.

Am stat două zile la Mirabilandia, unde a fost o petrecere pe cinste. Venind apoi la Roma am trecut pe la Vatican unde am rămas surprinsă de câte naţionalităţi pot sta reunite în acelaşi loc şi totodată să îţi dea acel sentiment de pace, de siguranţă.”

Ce veți face după spectacol?

„Timpul rămas liber îl vom folosi pentru a vedea şi alte locuri frumoase, pe care Roma le dăruie în mărinimia sa turistului.”

Acest spectacol organizat ad-hoc a fost completat în frumuseţe de către solista de muzică populară Steluța Floriștean ,”o privighetoare cu glas dulce” cum îmi place mie să o numesc, mult iubită de către românii din Italia. Cu glasul său şi prin cântecele sale din toate zonele ţării a ştiut mereu cum să ajungă la sufletul nostru, să-l facă să vibreze, să te facă să îţi scoţi pe furiş batista pentru a înlătura o lacrimă fugară de pe obraz.

Astfel de momente dorim în comunitate şi am reuşit să o facem pe Simona să ne promită că va readuce dansatorii săi la Roma într-un spectacol mai mare, pentru că aceşti copii minune merită să fie văzuţi şi aplaudaţi  de diaspora română la scenă deschisă.

Lăcrămioara Niță, Roma

Steluța Floriștean
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Camionagiu român de 36 de ani, arestat la Chieti, își viola fiica vitregă în vârstă de 13 ani

Italienii pleacă masiv în Marea Britanie. Povestea lui Alessandro: ”Sunt foarte fericit pentru alegerea făcută”