in

Elisabeta Dănilă, candidată română la Sciacca, are planuri mari: ”Vreau să avem un oraş frumos, curat, cu multe flori, ca în România”

O româncă de 59 de ani, originară din București dar ”de o viață” în Italia, va candida la Sciacca, o localitate situată în sudul Siciliei, pentru ocuparea unui post de consilier local.

Elisabeta Dănilă va candida pe listele Movimento 5 stelle, fiind foarte încrezătoare în șansele sale. ”Pentru mulți ani am avut un magazin care avea ca obiect activități destinate în special străinilor și mai ales românilor: transfer de bani, telefonie, curier și transport de persoane și pachete, etc. dar mai ales a contat faptul că am colaborat cu un sindicat, ocazie cu care am avut posibilitatea să ajut mulți români”, ne-a spus românca.

Împreună cu membrii asociaţiei ”Sciacca pulita” are dorinţa comună ”de a avea un oraş frumos, curat, cu multe flori, ca în România”, ne-a spus ea.

Vă rog să vă prezentați, să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră.

«Am venit în 1979 prin căsătorie, am aşteptat 4 ani aprobarea să mă pot căsători cu ”un cetăţean străin…”. Aşa îmi scriau de câte ori îmi trimteau răspuns negativ la cerea de căsătorie cu cel ce de 38 de ani este soţul meu, Salvatore Marciante. Avem trei copii şi o nepoţica Maria Sofia. Am lucrat  în magazinul soţului meu mai mult de 30 de ani, după aceea am avut un magazin eu unde mă ocupăm de money transfer, colaborăm cu firme de transport, cu un patronat, ajutăm românii cu tot ce puteam. În prezent sunt pensionară.»

Au existat probleme de integrare sau legate de faptul că sunteți străin, de când ați ajuns în Italia?

«Personal nu am avut probleme. Și asta cu siguranță datorită faptului că am cel mai bun soţ din lume, o familie frumoasă. »

Pe listele cărui partid veți candida?

«Sunt pe listele M5s, Movimento 5 stelle. »

Credeți în șansele dumneavoatră? De ce v-ar alege românii din Sciacca?

«Aici în Sciacca eu sunt ca un fel de punct de referinţă pentru români şi îi ajut cu tot ce pot: loc de muncă, patronat, doctor, în general cam cu tot ce au nevoie, bineînţeles fără niciun interes. Sunt şi preşedinta Asociaţiei ”Sciacca senza frontiere Onlus”. Am încercat să-i ajut să se integreze printr-un proiect cu AVIS ”Fratelli di sangue”. Cu această ocazie au devenit donatori.

Apoi, partecipam împreună  la curăţenia oraşului cu asociaţia ”Sciacca pulita” având dorinţa comună să avem un oraş frumos, curat, cu multe flori, ca în România. Am partecipat şi la o activitate cu asociaţia ”Basta poco per farli  sorridere”, unde m-am ocupat de mâncărurile caracteristice naţiunilor presente în Sciacca bineînţeles şi a românilor care au avut succes cu sarmale şi cozonac. »

Ce proiecte aveți pentru alegătorii dumneavoastră? Presupun că majoritatea sunt români din localitate.

«În primul rând doresc ca oraşul în care trăim să devină într-adevăr curat şi frumos, cu multe flori, primaria să aibă un ”Sportello badanti, colf”, care să uşureze găsirea unui loc de muncă cu contract de muncă. Aş vrea să pot realiza şi să obţin un sediu unde românii şi alţi străini să se întâlnească  când sunt liberi, să poată viziona filme, documentare din ţară respectivă,,să se poată relaxa ei şi copiii lor. »

Ce sfat le-ați da conaționalilor din localitate, indiferent de rezultatul alegerilor?

«Românii din Sciacca trebuie să se implice mai mult pentru drepturile lor, să partecipe la viața socială a orașului ce-i gazduiește. »


Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Participarea contează”, dreptul de vot al cetățenilor UE care locuiesc în Italia. ”Au aceste drepturi, dar nu le folosesc”

Șofer italian, îngrozit de modul inconștient cum era condus un autocar românesc: ”Îmi venea să cobor să-l strâng de gât!” VIDEO