in

Lasă Roma pentru Bacău: “Sunt sigur că dacă am reuşit în Italia, voi reuşi şi în România»

Petru Roca, un băcăuan aflat de 20 de ani în Italia, a decis să se întoarcă acasă. De meserie mecanic de avioane, în 1997 a decis să se mute la Roma, pentru face faţă cheltuielilor curente. A muncit acolo mult mai mult decât își propusese, s-a afirmat în Italia și ca artist mozaicar, dar acum se pregăteşte să revină acasă, şi-a construit o casă la Valea Seacă (N. Bălcescu) şi doreşte să se afirme şi în Bacău ca artist, scrie Deșteptarea.

„Situaţia de la «Avioane» devenea tot mai dificilă, incertitudinea îţi crea un disconfort, începuseră disponibilizările, unele secţii urmau să se închidă. Cu toate că salariul era bunişor, chiar dacă lucra şi soţia, nu reuşeam să ne descurcăm. Am renunţat la tot şi am plecat la Roma. Am reuşit să-mi găsesc chiar a doua zi de lucru, în construcţii. După ce am adunat ceva bani, mi-am adus soţia şi băiatul în Italia.

Au trecut anii, fiul meu are 30 de ani, a făcut şcoala în Roma, apoi Universitatea Tor Vergata, şi-a luat licenţa, este consultant în Informatică la o firmă multinaţională. Ne-am integrat foarte bine, oamenii m-au primit frumos, munceam, câştigam destul de bine, începuse să-mi placă, ne-am cumpărat o casă.», povestește Petru Roca.

În construcţii s-a specializat în mozaicuri, a făcut cursuri cu un renumit profesor şi artist mozaicar, Giancarlo Romari, devenind, cu multă muncă, artist la rândul său.

«Este o artă foarte frumoasă, migăloasă, îţi trebuie răbdare, har, un pic de talent, mai ales har de la Dumnezeu. Am devenit cunoscut, mi se solicitau lucrări, mai şi vindeam. Am lucrat portretele lui Decebal, Vlad Ţepeş, Isus Cristos, Feciora Maria, pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, am expus un Eminescu, am făcut Voroneţul, am peisaje foarte frumoase, expuneam şi pe la biserici, lumea era interesată de lucrările mele.»

Deși a avut mare succes, a decis să se întoarcă acasă, anul viitor.

«Sunt sigur că, dacă am reuşit în Italia, voi reuşi şi în România. Este piaţă în România, ea poate creşte, afară mozaicul este foarte apreciat şi căutat. Niciodată nu mă simt acasă în Italia, casa mea şi pământul meu sunt aici, în România, nu am luat cetăţenie italiană, eu sunt român şi voi muri român.”, a mai spus Petru Roca.

S-a întors acasă după 14 ani de Italia: «Cu toate defectele tale, România, te iubesc!»

Hai acasă în Bucovina

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Veniți să investiți în România! 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România dau faliment în primele 9 luni de la deschidere

Aștepta mașina de intervenție, român de 36 de ani spulberat de un tir la Lodi. Lasă în urmă soția însărcinată și o fetiță de 2 ani