Menu
in

Multe familii s-au întors în România: ”Ce soluții aveți pentru reintegrare?”

Valentin Făgărășian, Deputat PNL de diaspora, a făcut o interpelare în Parlamentul României adresată Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, cerîndu-i crearea și implementarea proiectelor de reintegrare pentru lucrătorii români și copiii lor la repatrierea acestora defintivă.

Repatrierea lucrătorilor români a fost însoțită, însă, de multiple probleme: dificultatea găsirii unui loc de muncă în țară, obținerea statutului de asigurat în sistemul de sănătate, înmatricularea copiilor în sistemul național de învățământ de stat etc.”, scrie Făgărășian în mesajul adresat ministrului.

Ce mecanisme aveți în vedere pentru a integra rapid în piața muncii din țara noastră pe acei lucrătorii români care se întorc în țară?”, întreabă deputatul?

COMISIOANE MINIME pentru transferul de bani către familiile din țară. Interpelare în Parlament!

”Instituirea de mecanisme de ocupare și asistență socială pentru românii care se întorc din străinătate”

Stimate domnule ministru,

Dificultățile economice pe care le traversează toate economiile dezvoltate ale Uniunii Europene în contextul pandemiei Covid-19, a generat multiple probleme pentru românii care lucrează temporar sau pe termen lung în străinătate.

Suspendarea sau închiderea unor activități economici, completată de pierderea locurilor de muncă pentru mulți angajați români, a determinat un flux migraționist invers, în sensul în care multe familii s-au întors în România.

Repatrierea lucrătorilor români a fost însoțită, însă, de multiple probleme: dificultatea găsirii unui loc de muncă în țară, obținerea statutului de asigurat în sistemul de sănătate, înmatricularea copiilor în sistemul național de învățământ de stat etc.

Chiar dacă la nivelul ANOFM s-au făcut eforturi pentru a gestiona această situație, considerăm că ar fi deosebit de benefic să se instituie un mecanism modern și flexibil dedicat cetățenilor români care doresc să se întoarcă în țară și să se încadreze pe piața muncii.

Interpelare în Parlament după un articol din Gazeta Românească: ”Iată problemele de la Consulatul din Milano care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp”

În temeiul profesionalismului de care ați dat dovadă în soluționarea celor mai complexe probleme, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Având în vedere faptul că majoritatea cetățenilor români care se întorc în țară sunt foarte buni profesioniști și luând în considerare deficitul de forță de muncă bine calificată care se manifestă în România și se va agrava odată cu implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, ce mecanisme aveți în vedere pentru a integra rapid în piața muncii din țara noastră pe acei lucrătorii români care se întorc în țară?
  • Ce mecanisme integrate aveți în vedere să implementați astfel încât familiile care se întorc în țară să poată beneficia cu ușurință de toate serviciile publice garantate de Constituție: acces la educație, sănătate, asistență socială?

Solicit formularea răspunsului în scris.

Cu deosebită apreciere,

Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN

Deputat PNL

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 26 In medie: 4]
Exit mobile version