in

Sărbătoarea iei la Bologna, paradă a costumelor și dansurilor populare românești. ”Ia este o bucată de suflet pe care ne scriem poveștile”

Bologna, un oraș deosebit din Italia, a devenit, pentru mii de români, a doua casă. Pentru copiii lor născuți aici este locul natal, este casa părintească, iar România, pentru mulți dintre ei, este o vacanță la bunici. O plimbare pe  sub porticii cunoscuți în lume pentru lungimea și frumusețea lor, îți prezință o imagine interesantă despre nenumăratele comunități de străni, care se întrec în sunete și culoare, fiecare dintre ei exprimând o parte din limba și frumusețea țărilor din care provin; între aceștia  românii sunt cei mai numeroși. S-au integrat destul de ușor, iar azi, la aproape 30 de ani de la Revoluție, se consideră români și italieni deopotrivă. Pe străzile acestui oraș, mergând până în Piața Centrală, o dată pe an, de ”Ziua universală a Iei”, comunitatea românească  participă la o ”competiție de culoare și frumos”.

Anul acesta, al patrulea consecutiv, românii s-au adunat pentru a prezenta orașului, o trăsătură care, în ciuda oricărei opoziții, ne caracterizează, și anume, hărnicia. Românul autentic a fost  harnic și omenos dintotdeauna. Și nu întâmplător Lucian Blaga spunea că ”veșnicia s-a născut la sat”. Pentru că satul este  locul se naște, se căsătorește, unde în sudoarea frunții își câștigă pâinea pentru el și ai lui, unde șe desăvârșește și devine creator de bine și de frumos și unde, în cele din urmă ”se urcă la ceruri” pentru a nu întrerupe Veșnicia, întâlnirea cu Creatorul Său. Satul este locul unde  binele  și  frumosul  au prins culoare,  formă,  este locul unde bunicile și mamele noastre au tranformat, cu măiestrie, sufletul unui popor, într-un obiect, într-o IE….și  nu din întâmplare, ci pentru a putea duce cu noi,  oriunde ne-am afla călători prin lume, o parte de dor, o parte din România.

La Bologna, duminică 24 iunie 2018,  sub patronajul Consulatului General al României, Asociația Dor Românesc și Asociația Betania, susținute de preoții comunității au organizat un eveniment pentru a sărbători ”Ziua universală a Iei”.

Manifestările au cuprins două momente distincte:  în piazza Maggiore- o paradă a costumelor și dansurilor populare românești, unde românii, dar și cei aflați în trecere, s-au prins într-o horă a unirii și la centrul Zonarelli- o expoziție de ii, îmbinată cu un program artistic susținut de Simona Izbașa și Răzvan Ardelean, dar și cu o degustare de preparate tradiționale românești.

În alocuțiunea făcută, Consulul general, Daniela Maria Dobre, a ținut să mulțumească în primul rând celor două asociații pentru implicare în organizarea evenimentului, preoților care au susținut acest moment și nu în ultimul rând comunității românești care a dat curs invitației de a participa la manifestări pentru că :

”…ia nu este doar o bucată de pânză cusută frumos, ia este o bucată de suflet pe care ne scriem  poveștile”

Vasile Șimon, Bologna

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Moartă de infarct la 44 de ani la spitalul din Padova, cauze încă necunoscute

Eroul de la Tiberina: ”Așa am salvat-o pe fată, m-am simțit ca un Dumnezeu” – VIDEO