in

Serial GR 5/ Vieţi de ”badante”: Vinul veseliei

Continuăm publicarea mărturiilor unor românce care lucrează ca menajere în Italia şi care s-au “destăinuit”, cu bune şi cu rele, Gazetei.

Magdalena D. s-a născut într-un sat de lângă Constanţa. Lucrează de un an la o bătrână domnişoară, fostă profesoară de pian. Locuieşte la Petralia Sottana, în Sicilia.  A lucrat doi ani într-o altă familie, la câţiva kilometri, în Petralia Soprana unde a lăsat multe amintiri frumoase.

Cramă siciliană

„Familia la care lucram avea multe terenuri, vii, crame şi o fermă de animale. Mi-era greu uneori că lucram mult şi mai coboram în beci. Că aici, la masă, nu prea se bea. Aveau vinuri bune, vechi, dulci, albe sau roşii. Ei nu şi-au dat seama, că umpleam sticlele cu apă. Mă iubeau mult, fiindcă îmi spuneau mereu că eu sunt veselă! Eu, însă, eram veselă de la vin!”

Familia de italieni la care Magdalena lucra şi-a dat seama prea târziu de cauza veseliei româncei: “Abia când am plecat acasă, după un an şi opt luni, că era mama bolnavă au aflat adevărul. Iar eu m-am lăsat greu de gustat vinul. Paguba a fost destul de mare, aproape 300 de sticle. În acel sat, se glumeşte de la acea întâmplare. Acum mi-e ruşine, dar ce pot să mai fac?”.

Crina Suceveanu


 

Citește din serialul ”Vieți de badante”:

Serial GR, Vieţi de ”badante” în Italia: ”La noi, mori în casă de foame”

Serial GR 2/ Vieţi de “badante” în Italia: “Bătrânii au încercat să mă violeze”

Serial GR 3/ Vieţi de ”badante”: ”Am voie să fac baie o dată pe săptămână”

Serial GR 4/ Vieţi de “badante”: “Lucrez la o familie bogată. Mi-au spus: adu copilul aici!”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sfaturile artistului Tiberiu Mursa din Italia: “Numai muncind, poți ajunge departe”

”Eu, româncă, trebuie să spun mulţumesc Italiei”