in

Săvoiu îl sfătuiește pe Brînză să iasă din PDL și să devină independent ”Greața de impostură și setea de demnitate”

Coordonatorul PDL Italia, Ion Săvoiu, om de afaceri din Milano, aduce câteva precizări legate de viitorul organizațiilor PDL Diaspora, despre proiectele la care aceastea au lucrat in ultimii patru ani precum și recomandarea făcută deputatului William Brînză de a părăsi PDL, a nu răspunde invitațiilor PSD sau PNL și a deveni independent. Săvoiu este de părere că PDL a susținut foarte puțin demersurile făcute de cei din organizațiile din afara țării și crede că prin revenirea în partid, de la PNL, a senatorului Viorel Badea s-a demonstrat o lipsă de respect față de cei loiali PDL. În încheierea scrisorii aduce în discuție și câteva puncte care în opinia lui ar trebui susținute de orice partid aflat la guvernare, cu mențiunea că nu trebuie interpretat ca mesaj electoral. ”Am intrat in campanie electorală, e adevărat, dar nu pentru mine sau partid, ci pentru susținerea președintelui Traian Băsescu”, ne-a precizat Săvoiu. Mai jos, scrisoarea trimisă de Săvoiu.

Greata de impostura si setea de demnitate

Evenimentele care s-au derulat in ultima perioada, in Romania au marcat, dupa parerea mea, inceperea unei noi etape in politica romaneasca. S-au schimbat liderii, s-au modificat o gramada de legi importante, s-a dovedit ca separatia puterilor in stat e doar un ideal, nicidecum un principiu care sa guverneze un stat de drept. Nu in ultimul rand e demn de remarcat ca indiferent de rezultatul referendumului, imaginea Romaniei a fost schimonosita si mai mult. La cicatricile create de comunism, coruptie, mineriade, popor de tigani, prostituate, imigratie masiva sau infractori, s-a adaugat si calcarea in picioare a Constitutiei.

Nu as vrea sa ma refer la situatia din Romania, doresc sa ma limitez strict la Diaspora, pentru ca aici, in Italia, traiesc, muncesc si fac politica. Dar fac politica din placere, pe banii mei, fara sa fi ocupat vreo functie in Guvern sau alte institutii de stat, fara sa am vreun contract comercial pus pe tava sau facut cadou, fara sa obtin cetatenii ale altor state intr-o luna. Si daca tot am facut politica in ultimii zece ani, fiind in contact direct cu evenimentele importante care s-au succedat, cred ca am tot dreptul sa ma substitui, virtual, prin acest comentariu, presedintelui PDL Diaspora.

Toata lumea care e pasionata de politica se intreaba care va fi drumul pe care il va alege deputatul William Brinza. Imi permit, fara sa fii avut o discutie in prealabil cu dumnealui, sa spun ce as face eu. Exista tot felul de comentarii, barfe sau acuzatii ca ar trece si la PNL si la PSD, ba unii chiar au mers mai departe cu aberatiile si au anuntat ca va fi partener cu Dan Diaconescu. Eu o spun direct si fara ocolisuri ca as deveni independent si aduc imediat si argumentele.

Cum ar reactiona o persoana care timp de patru ani a participat la peste 400 de actiuni in circumscriptia sa, a propus legi, a avut intalniri cu politicieni straini in special in momentele de criza, a sarbatorit Ziua Nationala, Sf. Pasti sau Craciunul, nu cu familia ci cu romanii din afara tarii, a raspuns oricui la telefon iar partidul, PDL, nu a reusit in tot acest timp sa il ajute aproape cu nimic? Ba mai mult, la ultimele alegeri, pe listutele gata pregatite nu se regasea nicaieri pentru o functie in Biroul Permanent. Ce ar trebui sa faci in asemenea situatii, mai ales ca propuneri exista din partea tuturor?

Nu poti sa reactionezi ca senatorul Badea, care pe langa faptul ca a considerat activitatea in Parlament o agentie de turism pe banii statului, a trecut cand la PNL, cand inapoi la PDL. Si culmea, a fost primit, fara nicio problema, chiar daca calcase in picioare increderea tuturor.

Sa te transformi in pesedist sau penelist, gasind explicatii de tipul “cred in noul partid, are planuri concrete in Diaspora” te-ar compromite pentru totdeauna in fata alegatorilor si eticheta de traseit sau cameleon politic o vei avea atarnata mereu de gat. Pe de alta parte sa accepti sa militezi in continuare alaturi de dezertori si fripturisti ar tine de demnitatea personala. Nu poti sa declari timp de patru ani de zile ca romanii din afara tarii voteaza cu dreapta in procent urias, dupa care sa te prezinti in campanie electorala si sa aperi ideologia socialista. Nu poti sa incurajezi votul prin corespondenta dupa care sa te alaturi unui partid, oricat de liberal ar fi in denumire, al carui presedinte sustine votul fiscal pentru romanii din afara tarii. Si-atunci, cand exista un electorat sigur, care te apreciaza pentru ce ai facut si pentru ceea ce esti, iti poti permite luxul sa devii independent si sa accepti ofertele altora in orice moment. Important e sa-ti doresti sa duci la capat proiectele.

Ce proiecte as sustine eu daca as fi parlamentar al Diasporei? As sustine infiintarea ministerului diasporei, dar nu pentru a deveni ministru cum au afirmat politrucii de stanga, ci pentru a deschide o multime de parghii noi, in special legislative, legate de fonduri, de personal si de un control mai serios in ambasade si consulate. As sustine crearea de legi noi, pe care de atatea ori le-am propus dar nu am avut sustinere, chiar daca eram la putere. Nimeni se pare ca nu vrea fonduri pentru transportul mortilor in Romania, pentru evenimente culturale in afara Basarabiei si a statelor din vecinatatea Romaniei sau pentru incurajarea reintoarcerii romanilor acasa. Chestiuni pe care presedintele PDL Diaspora le-a sustinut mereu. Daca ar fi sa insirui proiectele sau propunerile care au existat in toti acesti ultimi patru ani, mi-ar trebui cu siguranta multe pagini.

Nu as dori ca acest comentariu sa fie tradus ca un mesaj electoral. E pur si simplu o rabufnire creata de evenimentele din ultimul timp, a unei persoane care face politica din placere. Vreau sa fie interpretata ca o greata de impostura si o sete de demnitate.

Ion Savoiu, coordonator PDL Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării, programat pe 29 iulie

Angajaţii Ambasadei au împărţit între ei o roată de parmezan de la cutremur