Menu
in

Videoconferință cu asociații românești și parohiale din zona Friuli Veneția Giulia și Veneto, organizată de Consulatul General al României la Trieste

Joi seara, 8 octombrie, a avut loc o videoconferință, organizată de Consulatul General al României la Trieste. Moderatorul discuției, a fost Consulul General, Cosmin Victor Lotreanu. La această întâlnire virtuală au participat 21 de persoane, care au reprezentat diferite asociații românești și parohiale din zona Friuli Veneția Giulia și Veneto.

A fost o videoconferință interactivă și reușită. S-au dezbătut aspecte privind organizarea alegerilor parlamentare în secțiile de votare și măsurile de siguranță din punct de vedere sanitar, ținând cont că ne aflam încă în plină pandemie.

Pe lângă aceste aspecte, principalul subiect de discuție a fost promovarea votului prin corespondență. După cum știm, în data de 6 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare 2020. La alte alegeri, Diaspora s-a lovit de cozi uriașe, timp îndelungat de așteptare sau secții foarte îndepărtate.

Ca să evitam aceste lucruri să se întâmple, mai ales în contextul pandemic actual, putem alege să votăm de acasă. Cum? Avem nevoie de un telefon mobil sau un calculator, internet și neapărat o adresă de email (diferită pentru fiecare membru al familiei).

Consulul general Cosmin Lotreanu ne-a sugerat 3 site-uri sigure, de pe care putem vota: votdeclic.ro, votstrainatate.ro, votdiaspora.ro. Accesăm unul dintre aceste linkuri și urmărim pașii. „Să încurajăm votul prin corespondență, deoarece este o metodă sigură de a vota. Să fie luată în serios acestă metodă. Nu se colectează date! Este cel mai sigur mod de a se exercita acest drept fundamental al cetățeanului, evident strict secret!”, a spus domnul consul, Cosmin Victor Lotreanu, în cadrul videoconferinței.

Votul prin corespondență îl putem exercita până la data de 22 octombrie 2020. Iar plicul cu votul trebuie trimis înapoi, până la data de 11 noiembrie 2020. Cetățenii vor putea trimite plicul cu votul lor, fie la Consulatul de care aparțin, însă vor suporta costurile de expediere, fie plicul preplătit de stat.

Vor putea vota doar acei cetățeni români, care au rezidența în Italia. Pentru a putea dovedi acest lucru, este suficient buletinul italian sau foaia de rezidență, pe care ați primit-o de la primărie.

Din păcate, nu vor putea vota românii care au buletinul expirat, din cauza pandemiei, lucrătorii sezonieri care au un contract de muncă italian, însă le lipsește actul de rezidență.

Joi la ora 17:45 erau înscriși la votul prin corespondență 19.149 de români din lumea-ntreagă. Dintre care, în Italia, destui de puțini, aproximativ 1300 de înscrieri.

Articol scris de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version