in

A găsit şi restituit un portofel cu 800 €

Un italian care pleca în vacanţă în Grecia şi-a uitat portofelul cu banii şi documentele la o benzinărie din Verona. Un yidar român, Constantin Moti, a găsit portofelul şi l-a predat poliţiei, care l-a găsit imediat pe proprietar. Cazul a ajuns încotidianul L’Arena, care l-a lăudat pe român.

Proprietarul portofelului a declarat: “Un gest de mare onestitate şi civilizaţie” Un moment de neatenţie l-ar fi putut costa scump pe veronezul Andrea Pasinato. Opt sute de euro în numerar, banii de pe cartea de credit, plus toate documentele. Iar vacanţa în Grecia ar fi fost ruinată.

În schimb, scrie L’Arena, datorită onestităţii şi simţului civic al lui Constantin Moti, zidar român, şi a nepotului său Cosmin, nici măcar nu şi-a dat seama că şi-a pierdut portofelul pe care poliţia deja i-l trimisese acasă şi era în siguranţă, la fel tot conţinutul său, în mâinile tatălui.

Protagonistul întâmplării este Andrea Pasinato care pe 16 septembrie, la plecarea în concediu cu motocicleta, înainte de a intra pe autostradă a făcut două opriri. Mai întâi la bancomat pentru a scoate banii pentru călătorie. A doua la benzinărie, unde a uitat portofelul “alimentat” cu câteva minute înainte. Era circa ora 8 dimineaţa.

La mai puţin de o oră după, portofelul era din nou în casa Pasinato. A fost găsit la benzinărie de românul de 58 de ani care împreună cu soţia Gheorghiţa trăieşte şi lucrează la Verona de cinci ani. “Neştiind cui să se adreseze pentru a restitui cele găsite m-a sunat pe mine şi împreună am anunţat poliţia”, explică Cosmin, nepotul, care se descurcă mai bine în limba italiană.

“Nu ne-am gândit nici măcar o clipă să ţinem acei bani. Dacă ni s-ar fi întâmplat nouă să pierdem bani şi, mai grav, documente aş fi vrut ca cineva să mi le înapoieze. Acesta a fost primul nostru gând şi aşa am făcut”, spun cei doi.

Între timp, Pasinato circula fără grijă către Ancona unde urma să se îmbarce pe feribotul care l-ar fi dus în Grecia. “Când a sosit poliţia acasă, soţia mea s-a speriat de moarte. Chestiune de clipe din fericire, apoi vestea cea bună”, povesteşte tatăl lui Andrea, Giovanni. Şi tocmai în acele momente tânărul, oprind la un Autogrill, şi-a dat seama de lipsă şi suna acasă.

“E un fapt extraordinar, care m-a emoţionat profund”, explică Giovanni care s-a dus după fiul său pe autostradă pentru a-i reda portofelul. Şi pe 17 septembrie seara l-a întâlnit pe Constantin pentru a-i mulţumi şi a-i oferi “o mică recompensă pentru gestul său preţios: o lecţie de onestitate şi civilizaţie care trebuie să fie un exemplu pentru mulţi veronezi sau străini, orice ar fi”, a spus Giovanni fără a dezvălui conţinutul plicului pe care i l-a dat noului amic român.

Emoţionat, Pasinato, înainte de a intra în casa Moti era gata, dacă ar fi fost folositor, să ofere un loc de muncă la propria firmă celor doi. “Nu a fost nevoie, dar vom rămâne în contact şi eu la dispoziţie”.

(sursa: L’Arena)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii, cei mai buni clienţi străini pe piaţa imobiliară italiană

Catrinel Menghia, studentă la Iaşi. S-a înscris la Facultatea de Filozofie