in

Acuzat că a dizolvat în acid un român, pus în libertate

Vincenzo Nappi (foto) a fost repus în libertate şi a fost revocată măsura arestării preventive şi decretul aferent de căutare pentru Fortunato Cusano, consideraţi responsabili de moartea unui cetăţean român, Mişu Ivan. Un episod care s-a produs în 2007 la Piedimonte San Germano, în provincia Frosinone. Potrivit acuzării cei doi ar fi ucis şi făcut să dispară corpul românului care păzea parcarea de autovehicule al cărei patron era Nappi.

Ambii sunt acuzaţi de sechestrare de persoană, omor şi ascunderea cadavrului (pentru că potrivit ipotezei investigative Mişu Ivan ar fi fost dizolvat în acid). Cei doi au fost repuşi în libertate în urma deciziei judecătorului pentru anchete preliminare de la Tribunalul din Cassino, după opinia favorabilă a procurorului căruia i s-a adresat avocatul unuia dintre cei doi.

Judecătorul a fost convins să îi repună în libertate de rezultatele cercetării penale care au modificat, în favoarea inculpaţilor, cadrul existent iniţial care a stat la baza anchetei. Acum având în vedere procedura judiciară demarată şi nesubzistând motivele de prevenţie judecătorul a emis ordonanţă de descarcerare. Procesul pentru cei doi a fost fixat pentru data de 24 martie pentru audierea martorilor.

Patronul îl bănuia de furt de motorină

Pe 9 aprilie 2010, Vincenzo Nappi,51 ani, a fost arestat. Potrivit procurorilor, el l-ar fi chinuit, torturat, ucis şi dizolvat în acid pe un angajat român, pentru că ar fi furat câţiva litri de motorină. Mişu Ivan, 42 de ani, lucra la Piedimonte San Germano (Provincia Frosinone, Regiunea Lazio) şi dispărut în neant într-o noapte din luna mai 2007. A dat un ultim telefon: „Sunt la Termini, iau trenul şi mă întorc în România”. Apoi nimic. La aproape trei ani după, pe 9 aprilie 2010 în zori, presupusul autor al omorului a fost arestat cu acuzaţia de omor, sechestrare de persoană şi ascunderea cadavrului.

Potrivit Procuraturii din Cassino, Mişu Ivan a fost obligat să telefoneze înainte să fie ucis, în noaptea dintre 12 şi 13 mai 2007, probabil pe un câmp din Avellino. De omor este acuzat patronul lui Mişu, Vincenzo Nappi, de 50 de ani, originar din Pago Valle del Lauro (provincia Avellino), proprietarul unei arii de servicii pentru tiruri pe Casilina Nord, la Piedimonte San Germano.

Mobilul crimei este absurd: românul ar fi fost descoperit, într-o noapte, în timp ce sustrăgea câţiva litri de motorină din rezervorul unui tir oprit în zona de staţionare. Nappi, pentru care nu era prima dată când îşi intimida muncitorii, a decis că acel afront trebuia pedepsit cu o lecţie exemplară. El fusese arestat de carabinieri pentru că, pentru a pedepsi un alt angajat român, de asemenea suspectat că a furat motorină, pe 13 octombrie 2007 a tras un foc de pistol lângă urechea acestuia spărgându-i timpanul. Atunci Vincenzo Nappi a fost arestat pentru agresiune cu mână armată, dar nimeni nu-şi închipuia că avea deja pe conştiinţă un muncitor român.

Ivan Mişu (foto), originar din Coteana, Olt, lucra ca paznic nocturn în parcare, locuia acolo într-o baracă. Calvarul lui Mişu Ivan a început cu puţin înainte de miezul nopţii zilei de 11 mai 2007, când Nappi şi un complice şi-au dat întâlnire la punctul de control autostradal Caianello pentru a ajunge apoi împreună la Piedimonte San Germano unde l-au bătut şi torturat pe paznic, apoi i-au tăiat o ureche.

Totul în faţa câtorva conaţionali care timp de trei ani, temându-se că vor avea acelaşi sfârşit, au negat orice lucru. Corpul a fost dizolvat în acid. Un mod sigur de a face să dispară orice urmă. În seara omorului au şi dezactivat telefonul mobil al lui Ivan şi i-au distrus paşaportul.

Potrivit anchetatorilor, Nappi a fost ajutat de un complice: Fortunato Cusano, de 32 de ani, născut la Santa Maria Capua Vetere, în provincia Caserta, în prezent dat în urmărire, pe numele căruia s-a emis de asemenea un mandat de arestare preventivă de către judecătorul pentru anchete preliminare din Cassino cu acuzaţia de omor, sechestrare de persoană şi ascunderea cadavrului.

Anchetă de doi ani

Nappi a fost trădat de interceptările telefonice, dar în special de mărturiile altor lucrători români pe care îi avea ca angajaţi. „A repetat de mai multe ori muncitorilor săi că dacă vor fura motorină vor sfârşi ca şi Mişu, topiţi în acid”, a povestit în conferinţă de presă procurorul şef din Cassino, Mario Mercone.

Ancheta a fost demarată după denunţul prezentat la Interpol de sora lui Mişu, îngrijorată că nu mai are nicio veste despre acesta. Ea a fost cea care a povestit că fratele său i-a spus că lucra ca muncitor într-un garaj din Piedimonte. Apoi verificarea listei detaliate a apelurilor, mărturiile altor conaţionali care lucrau pentru Nappi şi în final interceptările au determinat Echipa Mobilă din Frosinone şi carabinierii să stabilească că, în noaptea dintre 11 şi 12 mai 2007, Nappi ar fi descoperit românul şi l-ar fi acuzat de furt de motorină.

În acel moment, potrivit acuzării, patronul garajului l-ar fi legat, i-ar fi tăiat o ureche şi apoi l-ar fi dus de acolo, în Campania. De acolo l-ar fi obligat să telefoneze acasă: tocmai acel apel demonstrează însă că Mişu nu era la Roma, ci pe câmpiile din provincia Avellino. Cadavrul său nu a fost găsit niciodată: potrivit acuzării ar fi fost dizolvat în acid, acelaşi sfârşit cu care îi ameninţa Nappi pe cei care îndrăzneau să nu i se supună.

Despre dispariţia lui Ivan Mişu s-a vorbit luni la rând. Colegii lui români erau convinşi de mai mult timp că a fost ucis, având în vedere că Vincenzo Nappi continua să-i terorizeze. Potrivit mărturiilor culese de anchetatorii de la Echipa Mobilă, avellinezul ar fi repetat de mai multe ori muncitorilor: „Fiţi cuminţi, nu furaţi nimic, nu furaţi motorina altfel veţi sfârşi ca Ivan Mişu, veţi sfârşi topiţi în acid”.

Investigatorii nu exclud, având în vedere modalitatea în care a fost comis omorul, să se fi adresat clanurilor camorristice care controlează Vallo di Lauro, de unde era de loc Nappi.

„Am făcut dreptate unei familii care aştepta de trei ani să ştie ce sfârşit a avut o persoană dragă lor – a explicat procurorul din Cassino, Mario Mercone -. Sora victimei era destul de conştientă de faptul că fratele i-a fost ucis şi de aceea spera în găsirea cadavrului pentru a-l înmormânta cum se cuvine. Din păcate acest lucru nu a fost posibil, însă am reuşit să dăm pe mâna justiţiei un infractor periculos”.

Părinţii bărbatului, care locuiesc în Coteana, Judeţul Olt, au bănuit că s-a înâmplat ceva rău cu fiul lor. „Părinţii au bănuit de atunci că s-a petrecut o tragedie. Ne-au spus că fiul lor nu şi-a mai sunat familia de mut timp, deşi înainte păstrase legătura cu ei. Bănuiau că a fost omorât”, a spus primarul din Coteana, Victor Dima, citat de Adevărul.

Mişu Ivan era un bărbat harnic şi cinstit, spun localnicii din comuna sa natală şi nu înţeleg cum a putut fi ucis cu o asemenea cruzime. „Era un om muncitor, cinstit. Lucra ca mecanic auto în Slatina înainte să plece în străinătate. Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus edilul din Coteana.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O naţiune pentru Boc?

Până pe 9 martie se aleg Babele