in

Afișe la Arcella (Padova): “Români, mergeți acasă, aveți acolo de muncă”

Cotidianul “Il Mattino di Padova” a publicat un articol despre zeci de afișe care au împânzit localitatea Arcella (Padova) pentru a-i îndemna pe românii să se reîntoarcă în țară.

“Români, întoarceți-vă acasă. întoarceți-vă la familiile voastre. În Italia nu este de lucru. Uniunea Europeană a finanțat un proiect care se numește “Dezvoltarea zonei rurale în România” în care este garantat un salariu lunar, care merge de la 700 la 1.300 de euro”. Acesta este, în sinteză, mesajul pliantului care, zilele trecute, a tapetat zidurile din Arcella.

Sunt indicate două numere de telefon la care să se adreseze, numărul italian 380-5983974 și cel românesc 0040- 0731708846 (la care nu răspunde nimeni – n.r.).

Însă tocmai prezența a numai două numere de celular, fără nicio referire la vreo instituție, crează dubii privind credibilitatea anunțului: “Nu mi se pare deloc credibil – comentează la cald consiliera comunală Nona Evghenie – am vorbit cu câțiva prieteni care m-au pus în gardă privind acest tip de anunțuri. Cred că, în această privință, vom interveni tocmai ca și comunitate”.

Pe de-altă parte nu e prima dată când în oraș, de când a izbucnit grava criză economică, se demarează proiecte sociale pentru a-i face pe români să se întoarcă în țara lor. “Proiecte de acest tip există – continuă consiliera locală – aceasta pentru că în România este de lucru, dar lipsește forța de muncă.”

”Astfel guvernul investește în mod periodic pentru a stimula tinerii să se întoarcă. În urmă cu câteva zile presa noastră anunța finanțări de până la un maxim de 70.000 de euro pentru a susține deschiderea de noi afaceri rurale. În orice caz în fața oricărui anunț nu trebuie urmat instinctul, să-ți faci valiza și să pleci, ci trebuie să-ți asiguri din Italia un parcurs de reîntoarcere în țară ghidat și garantat”.

Îndoieli are și Nicolae Alexandru Die, președinte al Asociației românilor din Padova: “Trebuie să fim foarte atenți – avertizează – apariția acestor pliante este ciclică și uneori nu se bucură de acoperire financiară. Noi, ca asociație, împreună cu Confederația agricultorilor începem să analizăm posibilitatea de a finanța mici agricultori, accesând tocmai fonduri europene”.

(sursa: Il Mattino di Padova)

Legea care măreşte poporul român: suntem 30 de milioane, cu tot cu daco-români, cuţovlahi, fărșeroți, rumâni, etc.

Angela Gheorghiu şi Cezar Ouatu formează un cuplu de aproape un an