in

Andora, bătută în autobuz pentru că e româncă. Palme după ceafă, peste față și șuturi: denunțat italian de 70 de ani

Agresiune cu caracter rasist asupra unei pasagere dintr-un autobuz TPL în Andora, vestul Italiei. Episodul datează de circa trei luni. După anchete, carabinierii l-au denunțat pentru leziunile provocate pe un italian de 70 de ani.

«Am fost agresată în autobuzul numărul 40 și bătută pentru că sunt străină». Cuvintele Florentinei Grigore, de 44 de ani, de origine română dar de 15 ani în Italia și rezidentă la Andora, sunt grele. Potrivit povestirii sale, în mai, un bărbat de naționalitate italiană de 70 de ani, a insultat-o și a bătut-o în așa măsură încât a ajuns la urgențe.

Povestirea femeii, publicată de cotidianyul Il Secolo XIX, este detaliată. Potrivit declarațiilor din plângerea depusă la carabinierii unității din Andora, episodul s-a produs la 5.30 dimineața. Florentina Grigore a urcat într-un autobuz TPL (Transport Public Local) în stația din Andora pentru a merge să lucreze la Borghetto Santo Spirito într-o structură de îngrijire a bătrânilor.

«Am urcat la bord – continuă în povestirea sa – și m-am așezat închizând ochii pentru a mă mai odihni câteva minute. Nu am compostat biletul pentru că am abonament, având în vedere că utilizez zilnic linia 40 pentru a mă deplasa. Se apropie un bărbat, de circa 70 de ani, și începe să-mi spună că trebuie să cobor pentru că, la fel ca toți străinii, nu plătesc biletul. Bărbatul a ridicat vocea și a început să mă insulte. Se înfierbântă tot mai tare. Urlă. Îmi spune că noi străinii călătorim gratis, că trebuie să ne întoarcem la noi acasă. Mă somează să cobor».

În câteva clipe, situația degenerează. Bărbatul, potrivit versiunii prezentate carabinierilor, repetă că străinii nu plătesc. «A spus că dacă nu plec îmi va urina pe haine și a început să mă bată». Palme peste ceafă, peste față, picioare peste tot corpul. Urlă. Autobuzul se oprește. Șoferul își dă seama ce se întâmplă și încearcă să oprească agresorul care continuă să o ia la șuturi. Femeia este dusă la serviciul de urgență al spitalului din Albenga.

«Le-am povestit carabinierilor cele întâmplate, am spus tot ceea ce am suferit – explică întristată – am fost șocată și profund rănită». La spital i s-a dat un prognostic de vindecare de zece zile. «Am fost lovită în cot și brațul îmi este umflat». Carabinierii au început anchetele, l-au identificat și denunțat la procuratură pe bărbatul de 70 de ani. Procurorul va fi cel care va analiza dacă să includă sau nu circumstanțe agravante legate de motivația rasistă.

«Nu mă simțisem niciodată o străină – spune cu amărăciune Florentina – acum totul s-a schimbat. Din motive de muncă sunt mereu constrânsă să utilizez autobuzul 40 pentru a mă deplasa de la Andora la Borghetto. Călătoresc la ore deosebite. Am ture de respectat: nopți, dimineți în zori. Acum sunt terorizată. Imediat ce urc îi telefonez partenerului meu care vine să mă aștepte în stație. Și apoi e durerea morală. Trăiesc în Italia de mulți ani și nu am fost niciodată marginalizată».

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parlamentarii diasporei au cheltuit un sfert de milion de euro în primele luni ale anului. Cu ce rezultate?

Italian, a găsit un portofel cu 1.500 de euro și l-a restituit românului