in

Bătaie între români la Verona, subiect de campanie electorală. Un român în spital, patru denunțați

Patru persoane de naționalitate română, cu vârsta cuprinsă între 40 și 25 de ani, au fost arestate de agenții chesturii din Verona cu acuzația de vătămare corporală gravă și încăierare agravată. A fost confirmată arestarea, însă apoi toți au fost eliberați. Vor fi cercetați în stare de libertate. Marian Tiba, Ioan Popa, Costel Trifan și Nicolae Marica (toți cetățeni români între 25 și 40 de ani) sunt acuzați că au agresat cu pumnii, picioarele și cu gâtul unei sticle sparte un conațional de-al lor.

Duminică 14 mai, cei patru, în stare evidentă de ebrietate, au agresat un alt român așezat pe una dintre băncile din apropiere de Piazza Bra din Verona.

Bărbatul, de 32 de ani, a fost internat cu prognostic rezervat la spitalul Borgo Trento și a suferit o intervenție chirurgicală.

Încăierarea a avut loc în centru, în jurul orei 19, tocmai în fața locului unde își țineau discursurile candidații la funcția de primar, și s-a încheiat cu rănirea gravă la gât a unui bărbat..

Semnalarea primită la 113 inițial vorbea despre o altercație între bețivi: odată ajunși la fața locului, agenții au reținut trei bărbați în timp ce un al patrulea, complice de-al lor, fugise când a auzit sirena mașinii de poliție. Însă a fost blocat la colțul dintre via Oberdan și via Diaz. Agenților, explică nota chesturii, le-a fost ușor să-i recunoască și pentru că, în afară de faptul că toți erau beți, aveau hainele, fețele și mâinile murdare de sânge.

Un al cincilea bărbat a rămas inconștient la pământ și actualmente este internat cu prognostic de 20 de zile la Borgo Trento. Se pare că victima a suferit o agresiune din partea celor patru, fiind lovit cu pumnii și picioarele în față.

Un alt martor l-a indicat agenților pe unul dintre reținuți, mai exact pe Marian Petronel Tiba, român de 25 de ani, fără antecedente penale, ca fiind cel care a rănit victima la gât cu o sticlă spartă. De fapt, pe jos se aflau nenumărate fragmente de sticlă.

Polemică politică

Polemici privind faptele. Le-au declanșat câțiva dintre candidații la funcția de primar prezenți pe scenă. Federico Sboarina (centru-dreapta) comentează: «Acesta este orașul sigur de care vorbește primarul Tosi. Ce altceva trebuie să se mai întâmple pentru a-i face să înțeleagă că veronezii nu se simt siguri. Săptămâna trecută în Veronetta a minimizat, acum a avut loc încăierarea în piazza Bra în fața a zeci de veronezi care își făceau plimbarea duminicală. Ce altceva trebuie să se întâmple? Acesta este dovada că siguranța în orașul nostru nu e numai o percepție».

Opinie similară pentru Alessandro Gennari (M5S): «Cele întâmplate demonstrează cum falimentul acestei administrații, din punct de vedere al siguranței, atât de ridicată în slăvi, este total. Nu sunt de-ajuns protocoale antiterorism, regulamente antidegradare: la 19, în timp ce se desfășura o importantă întâlnire publică, lipseau întru totul atât poliția, cât și carabinierii. Și ceea ce e mai rău este că agenții municipali, prezenți cu o unitate mobilă până cu puțin înainte, au plecat la 18.50».

Potrivit lui Luca Castellini de la Forza Nuova, «nicio forță politică, de la stânga la dreapta, nu se poate considera exonerată de o directă responsabilitate pentru această situație gravă în care se află orașul nostru».

Iată ce a scris Michele Croce, candidat la funcția de primar al Veronei, pe propria pagină de Facebook:

«În timp ce vorbeam pe scenă în Piazza Bra a izbucnit o încăierare între câțiva imigranți în grădini, tocmai în spatele nostru, toți răniți dintre care unul foarte grav. Am intervenit personal împreună cu alți cetățeni pentru a încerca să-i îndepărtez, într-o piață în mod incredibil nesupravegheată la 7 seara. Șoc în rândul oamenilor, teamă în oraș.

Siguranța adevărată nu e de fațadă, este prioritatea noastră: avem în program acțiuni specifice cu beneficii imediate».

«Verona ai Veronesi» a organizat o manifestație pe tema siguranței.

Flavio Tosi: «Gol normativ»

Primelor reacții politice le-au urmat cele ale primarului Flavio Tosi, care a explicat că a avut o «conversație telefonică destul de aprinsă cu Prefectul pentru că ieri unica prezență era aceea a unui paznic plătit de administrația locală». Potrivit europarlamentarului Lorenzo Fontana de la Lega, «decizia de a-i repune în libertate pe cei care încalcă regulile este o frână trasă pentru lupta în favoarea siguranței».

«Este o problemă pe care am semnnalat-o de mai multe ori – a explicat Tosi – mă refer la absoluta inadecvabilitate a normelor. Astăzi va fi procesul cu procedură simplificată pentru acești subiecți, să vedem dacă vor rămâne la închisoare sau, cum e mai probabil, vor fi din nou liberi».

Potrivit primarului Veronei: «există un gol normativ. Există noul pachet siguranță care se traduce în DASPO (interdicție de participare la manifestații sportive – n.r.), adică atunci când cineva se comportă rău este îndepărtat sau, dacă încalcă DASPO, este amendat. Acești subiecți sunt toți fără ocupație și nu au nimic, amenzile le rup și le aruncă». Referitor la prezența forțelor de ordine, Tosi a afirmat că «administrația l-a solicitat de mai multe ori pe Prefect în acest sens. Din moment ce știm că există problema acestor frecventări, neputând face altceva, plătim un paznic, însă în momentul în care patru români se bat devine o problemă a forțelor de ordine».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Centre Comunitare Românești în diaspora? Da, dar cu conducerea de la București

Au riscat și au câștigat: au renunțat la muncă în Germania, acum cultivă cu profit căpşuni şi sparanghel alb la ei acasă