in

Examenul de şofer, doar în limba italiană

Nu sunt bani pentru traduceri. Pentru imigranţi, examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere rămâne în italiană, a afirmat ministrul Dezvoltării Economice, Infrastructurii şi Transporturilor, Corrado Passera, răspunzând unei interpelări a senatorului Valerio Carrara, de la grupul parlamentar "Coesione Nazionale" (CN).
 
Experienţele trecutului, cu traducerea chestionarelor în şapte limbi oficiale ale ONU (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, chineză şi arabă), potrivit ministrului, "nu s-a dovedit pozitivă" şi de aceea singurele traduceri care vor fi disponibile vor fi cele "pentru tutelarea minorităţilor lingvistice".
 
Passera e explicat că sistemul "rezulta mai degrabă oneros sub profil financiar" şi "în faţa costurilor ridicate pentru traduceri", s-a descoperit că "deseori termenii tehnici au fost traduşi în mod necorespunzător şi imprecis". Câţiva candidaţi, a spus ministrul, au semnalat "diferite imprecizii" asupra cărora ministerul "nedispunând de traducători, nu s-a putut pronunţa".
Au fost şi unii care, "deşi provenind din ţări care utilizează una dintre cele şapte limbi traduse, nu erau în stare să înţeleagă chestionarul, fiindcă vorbeau numai un dialect în mod absolut diferit de limba lor oficială". 
 
Pe lângă aceasta, "având în vedere că în procedura precedentă limbile traduse nu epuizau regimurile lingvistice ale comunităţilor străine cele mai prezente în Italia, precum româna, poloneza, albaneza, portugheza, indiana şi bengaleza, apare discriminatoriu – a subliniat Passera – să prevezi traducerea chestionarelor numai în anumite limbi neglijând, fără o motivare adecvată, transpunerea în alte limbi".
 
Potrivit senatorului Carrara însă, utilizarea numai a limbii italiene pentru chestionare "a avut rezultate catastrofale: candidaţii străini care au trecut examenul au fost foarte puţini, în timp ce susţinerea examenului în limba de apartenenţă le-ar oferi mult mai multe posibilităţi de trecere a probei".
 
"Mulţi dintre candidaţii străini – subliniază senatorul de la Cn – erau pregătiţi atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic.
Acum, în schimb, nici măcar nu încearcă să obţină permisul şi circulă fie cu documente de conducere din ţara de origine, fie fără permis. Pentru confirmare, este de ajuns să vezi datele Forţelor de Ordine din ultimii doi ani, care arată în mod clar cum a crescut numărul conducătorilor fără permis sau cu permis neregular”.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mandinga: „Abia aşteptăm să-i cunoaştem pe românii din Italia”

Marian Mocanu: Referendumul e inutil, ne îndepărtăm de Europa