in

Familia unui muncitor român mort la locul de muncă, despăgubită, după 12 ani de luptă în tribunale

La aproape 12 ani de la accidentul de muncă mortal suferit de un muncitor român de 33 de ani, Bibi Chiriţă, Curtea de Casaţie italiană a recunoscut dreptul de despăgubire a daunelor familiei victimei, soţia şi fiul încă minor.

Casaţia a anulat sentinţa prin care fusese achitat şi scutit de despăgubiri patronul firmei Ritmo srl, Renzo Bortoli, de 67 de ani. Cauza va trebui reanalizată, a decis Curtea.

“Sentinţa marchează o victorie importantă după mai mulţi ani de bătălii pentru a face dreptate unei familii”, a declarat avocatul familiei  pentru “Il Mattino di Padova”, având în vedere că “din punct de vedere penal nu există vinovaţi”.

Accidentul de muncă a avut loc pe  21 noiembrie 2000, în incinta firmei Ritmo srl, cu sediu la Selva di Teolo, provincia Padova.

Chiriţă era om bun la toate. În acea zi a fost chemat de un şofer pentru că bena unui camion se blocase. Chiriţă a încercat să deblocheze bena şi s-a băgat sub aceasta, pentru a demonta instalaţia hidraulică. Bena a căzut peste el.

Ancheta a fost clasată de două ori. Apoi la cererea avocatului Meneghini, al familiei Chiriţă, ancheta a fost redeschisă şi la proces au ajuns Bortoli împreună cu un şef de echipă. Ambii au fost achitaţi.

Avocatul Meneghini a făcut recurs la Curtea de Casaţie, sub efectul legii civile. S-a revenit în apel şi a fost confirmată sentinţa primei instanţe, considerându-

se muncitorul imprudent. Din nou recurs la Casaţie.

De data aceasta teza părţii civile este acceptată chiar şi de procurorul general, care a cerut anularea achitării (tot sub efectele legii civile) în sarcina patronului firmei. Motivele? Chiriţă, deşi lucra la Ritmo, nu fusese niciodată inserat în organizarea firmei cu o sarcină specifică, astfel neprimind nicio informaţ ie (şi formare obligatorie) privind riscurile previzibile derivate din activitatea sa profesională.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Martie, luna scumpirilor la alimente

VIDEO/ Documente din Arhiva secretă a Vaticanului, expuse pentru prima oară la Roma