in

Închisă pentru fotografiile de pe Facebook, Doina Matei revine în semilibertate

Tribunalul de Supraveghere din Venezia a revocat măsura restrictivă pentru Doina Matei care va putea beneficia de permise diurne pentru a merge la muncă. Tribunalul a admis astfel recursul avocaţilor Nino Marazzita şi Carlo Testa Piccolomini.

Tânăra de 30 de ani în 2007, pe timpul unei dispute la metrou, a ucis-o cu o lovitură de umbrelă, penetrată într-un ochi, pe Vanessa Russo. Deţinută în închisoarea din Venezia pentru 16 ani, de circa un an putea ieşi ziua pentru a merge să lucreze la o pizzerie; avea în folosinţă un telefon (cu numere limitate) şi îşi deschisese un profil Facebook, alegere care i-a adus suspendarea semilibertăţii. Fotografiile au ajuns în presă, declanşând un val de indignare. Regimul de semilibertate i-a fost suspendat urgent.

Acum judecătorul a decis că Matei poate reîncepe să lucreze, însă seara va reveni la închisoare. Românca a spus că nu ştia că-i este interzisă utilizarea reţelelor de socializare şi că altfel nu ar fi făcut-o.

Doina Matei va putea ieşi pe timpul zilei din închisoarea din Venezia pentru a merge să lucreze, dar nu va mai avea acces la internet.

Judecătorul relevă în ordonanţa de readmitere eroarea comisă de Matei, însă subliniază şi că ea însăşi «a admis în mod expres violările». Şi în sprijinul ei, potrivit Tribunalului de Supraveghere, există şi «o conduită marcată de eforturi apreciabile de îndeplinire a sarcinilor de muncă»; atitudinea «avută pentru reluarea legăturilor familiale cu mama şi sora, dar şi cu fiul său cel mai mare»; «absenţa unor constatări disciplinare de orice tip»; «participarea la activitatea de voluntaria», care «nici nu este solicitată de lege».

Şi procurorul, în şedinţa de miercuri 4 mai, şi-a exprimat opinia favorabilă semilibertăţii, susţinând că utilizarea Facebook-ului nu este «o încălcare a procesului de reeducare». De partea lor apărătorii au prezentat numeroase mărturii şi declaraţii privind comportamentul «ireproşabil» al lui Matei în închisoare. Acum, astfel, tânăra de 30 de ani va putea din nou să beneficieze de permisele diurne pentru a merge la muncă.

Închisă în penitenciarul Giudecca din Venezia, înainte să-i fie revocată libertatea, pe 12 aprilie, a lucrat la o pizzerie că ospătar. Matei avea în folosinţă un telefon mobil (cu numere limitate) şi îşi deschisese un profil Facebook, alegere care a costat-o suspendarea măsurii alternative.

«Italia care vrea să se întoarcă în Evul Mediu a fost înfrântă», comentează avocatul Marazzita. «Acceptând solicitările apărării şi procuraturii generale – adaugă avocatul de drept penal – judecătorii din Venezia au reinstaurat principiul de civilitate juridică, protejat de Constituţie, potrivit căruia pedeapsa are ca scop şi recuperarea condamnatului».


Citește și:

Închisă pentru fotografiile puse pe Facebook. Cum şi-a pierdut semilibertatea Doina Matei, ucigaşa cu umbrela

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

AEP: 109 români din Italia au cerut adeverinţe pentru a candida

Roma, bloc prăbușit după o explozie. Român scăpat ca prin minune: ”M-am născut de două ori”