in

Roma, bloc prăbușit după o explozie. Român scăpat ca prin minune: ”M-am născut de două ori”

Patru persoane au fost rănite după explozia care a provocat prăbuşirea parţială a unui bloc de trei etaje duminică, 8 mai, în jurul orei 10.30 în zona La Rustica, la Roma. La faţa locului au intervenit numeroase echipaje de pompieri. Explozia se poate să fi fost cauzată de o centrală termică.

Procuratura a deschis un dosar pentru dezastru din culpă. La originea prăbuşirii, potrivit cercetărilor, ar fi fost o pierdere de gaz.

În clădire erau cazaţi numeroşi străini. Clădirea era supranumită „hotelul imigranţilor”. Potrivit primelor reconstituiri şi mărturii, proprietarul, după semnalarea unor unor chiriaşi care se plăngeau de mirosul de gaz, s-ar fi dus la subsol să verifice centrala termică. Se pare că a folosit o brichetă pentru a face lumină. În acel moment a avut loc explozia.

S-a prăbuşit podeaua dintre subsol şi etajul superior. Blocul nu este locuibil şi a fost complet evacuat. Cedarea ar fi avut loc în încăperile de sub o scară amenajate în apartament.

Trei răniţi, dintre care doi mai grav, au fost scoşi de sub moloz de către pompieri. În total numărul răniţilor ajutaţi de 118 este de patru: o femeie de 25 de ani a fost transporată la Spitalul Casilino pentru traumatism cranian, un bărbat de circa 35-40 de ani a fost dus cu cod roşu la Pertini pentru traumatism cranian, un bărbat de 75 de ani a fost dus, tot cu cod roşu, la Tor Vergata cu politraumatisme, iar un bărbat de 30 de ani a fost transportat la Umberto I cu cod galben pentru diferite traumatisme.

La faţa locului a sosit şi un român care tocmai se mutase. De fapt fusese evacuat. Daniel Ciontu, zidar român de 42 de ani, îşi pune mâinile în cap: „Trebuia să fiu eu sub acele dărâmături, sunt teafăr ca prin miracol, încă nu-mi vine să cred”.

La subsolul, unde la 10.30 a avut loc deflagraţia, a locuit până cu câteva zile înainte. „Din noiembrie până în aprilie am rămas fără apă caldă, pentru a face duş trebuia să mă duc la prieteni – povesteşte Daniel. Am avut discuţii de mai multe ori cu proprietarul pentru proasta funcţionare a centralei, termice însă nu am obţinut nimic. Chiar m-am dus să fac plângere la Garda de Finanţe însă din nou fără niciun rezultat”.

Aşadar, centrala care a cauzat explozia auzită în tot cartierul nu funcţiona bine de mai mult timp.

„Din cauza acelor semnalări am fost dat afară din casă de proprietar – continuă zidarul român. Încă trebuie să-mi dea lucrurile mele, hainele. L-am denunţat pe proprietarul clădirii. A schimbat încuietoarea şi mi-a interzis să-mi iau lucrurile. Nu-mi puteam imagina că părăsirea acelei locuinţe avea să fie salvarea mea. Dacă aş fi rămas între acele ziduri acum ar fi fost corpul meu în subsol. Şi în loc să fiu în viaţă, aş fi fost întins cu lumânări la căpătâi”.

După evacuarea lui Daniel, apartamentul distrus de explozie nu a rămas nici măcar o zi fără chiriaşi. „Locul mi-a fost luat de nişte cubanezi care lucrează la firma de construcţii a proprietarului„, explică.

Un alt român, Adrian, se afla în casă în momentul exploziei. «Dormeam, am simţit pământul tremurând, am deschis uşa şi am văzut o gaură, golul în faţa mea, şi am fugit», a declarat pentru Il Tempo Adrian, de 32 de ani, unul dintre supravieţuitorii nenorocirii.

Este răvăşit, ochii îi arată şocul pe care nu reuşeşte să-l exprime prin cuvinte. «Nu-mi amintesc să fi simţit miros de gaz – încearcă să-şi amintească – eu stau la primul etaj, nu ştiu dacă asta înseamnă ceva. Ştiu doar că totul s-a petrecut în câteva clipe: explozia şi eu care fug. Astăzi (8mai – n.r.) nu e numai sărbătoarea mamei, ci şi ziua salvării mele. Prăbuşirea nu m-a lovit şi când mi-am dat seama am avut posibilitatea să fug. M-am născut de două ori».


Citește și:

Catania, morţi în explozie la fabrica de artificii, două condamnări

Scenă apocaliptică după o explozie la Trieste, doi români cercetaţi

Pizzoni, muncitor român mort într-o explozie de la o fabrică de artificii

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Închisă pentru fotografiile de pe Facebook, Doina Matei revine în semilibertate

Român de 52 de ani, ucis la Catania. Cadavrul, descoperit într-un edificiu abandonat