in

Mafia moldovenească în Italia, 35 de mandate de arestare

Trafic de fiinţe umane, extorcări, droguri, furturi, jafuri, tentative de omor, port abuziv de arme, acesta este scenariul înfiorător reconstituit de carabinierii comandamentului provincial din Verona prin intermediul operaţiunii «Karakatitza». Un scenariu care demonstrează fără echivoc că în Veneto, şi nu numai, este bine înrădăcinată o anexă periculoasă a mafiei moldoveneşti.

Au fost necesari şase ani de anchete, sute de ore de muncă, supravegheri, filări, interceptări. În final Direcţia Districtuală Antimafia a emis 35 de mandate de arest preventiv pe numele a 34 de moldoveni şi a unui rus care s-au stabilit în nordul Italiei, impunându-şi legea.

Operaţiunea, asistată în Verona de un colonel antiterorism din Moldova, în strânsă colaborare cu poliţia şi autoritatea judiciară moldovenească, a dus pe moment la 14 reţineri în Italia şi la alte 8 în Moldova. Ancheta a început încă din 2008, când au fost arestaţi alţi 36 de moldoveni.

Pe 22 ianuarie mulţi veronezi au fost treziţi de zgomotul elicopterului carabinierilor care zbura la înălţime joasă în câteva zone ale oraşului, precum Borgo Venezia şi Veronetta. Militarii comandamentului provincial au efectuat circa treizeci de percheziţii, cu sechestrarea de material definit interesant. Organizaţia se ramificase în Venezia, Padova, Milano, Brescia, Modena, Reggio Emilia, Piacenza, Bologna şi Verona.

Oamenii mafiei moldoveneşti sunt consideraţi responsabili de numeroase extorcări, în special în dauna autotransportatorilor moldoveni constrânşi să plătească cu titlul de taxă de protecţie până la 150 de euro de traseu, de favorizarea imigraţiei clandestine; printre alte infracţiuni, traficul de fiinţe umane, traficul de stupefiante, furturi, jafuri, tentative de omor, cu venituri de mai multe milioane de euro.

Au fost arestaţi şi şefii zonali, în timp ce un mandat a fost emis pe numele şefului cel mare, în închisoare în România, echivalentul unui Totò Riina pentru mafia italiană, după cum scrie cotidianul veronez L’Arena. Ca şi mafia italiană, cea moldoveană are o cupolă, căreia îi răspund şefii şi soldaţii; totul cu o structură ierarhică bine definită.

Gradele diferiţilor componenţi sunt imprimate pe piele cu tatuaje, care în organizaţiile criminale din Est, au explicat investigatorii, au un rol fundamental. Componenţii utilizează un cod comportamental şi de limbaj convenţional.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul scumpeşte din nou carburanţii. Şoferii ameninţă că vor alimenta de la vecini

Reportaj în lumea de coşmar din Sicilia. Româncele au făcut 762 avorturi într-un an