in

Omorul Giacomoni, 75 de ani de închisoare pentru ucigașii români. ”Nu merită să mai iasă”

Treizeci de ani lui Ovidiu Bicu (foto, dreapta jos), douăzeci şi cinci lui Ionel Mihai Alexandru (foto, stânga jos). Astfel a decis, pe 29 aprilie, judecătorul care a recunoscut, aşa cum a solicitat apărarea, circumstanţa atenuantă a complicităţii indirecte în uciderea lui Lucio Giacomoni.

Cei doi români au fost judecaţi cu procedură obişnuită, spre deosebire de complicele Daniel Alexandru Buduca, condamnat la 20 de ani cu procedură simplificată. «Vom face apel cu scopul obţinerii unei reduceri a pedepsei», a comentat avocatul Gianluca Nicolini, apărătorul lui Bicu.

Rudele victimei şi-au exprimat dezamăgirea. În aceeaşi zi, în paginile Il Tempo, rudele îşi exprimau încrederea pentru o justiţie exemplară.


Jaf criminal

Bărbatul, foarte cunoscut şi iubit în localitatea Mentana (lângă Roma), a fost ucis în bătaie în seara de 23 ianuarie 2015. Cei trei tineri au oprit curentul electric de la tabloul general în jurul orei 21 pentru a-l constrânge pe Giacomoni să iasă din casă. Odată ajuns în întuneric, l-au agresat cu pumnii şi picioarele în cap, coaste şi spate pentru a-i fura circa 2.000 de euro în numerar, o tabletă şi un celular.

După ce l-au închis în baie cu cheia pentru a evita să poate chema ajutoare, au fugit cu maşina bărbatului de 71 de ani, luând-o cu ei pe fata moldoveancă care era în casă cu victima. Odată împărţită prada, mizeră faţă de aşteptări, au găsit timp şi să meargă să mânânce un sandvici la McDonald’s.

Lucio Giacomoni – singur şi cu leziuni «cum nu am mai văzut vreodată în cariera de 40 de ani», după cum a declarat medicul legist în sală – a murit la scurt timp după, sufocat cu propriul sânge.

«Tatăl meu a fost ucis din cauza bunătăţii sale – a spus la câteva ore de la sentinţă Simone, fiul victimei. Îl ajutase în trecut pe Mihai, l-a lăsat să doarmă la el. Mi-a cerut să-i dau de lucru în restaurantul meu lui Alice, iubita lui Buduca, pentru a o scoate din mediul prostituţiei şi cocainei».

De la Alice şi Alina, sora lui Ionel, ar fi venit – potrivit fiului lui Giacomoni – ideea «planului». «Tatăl meu le frecventa pe aceste fete, le dădea 2-3.000 de euro pe lună. Odată încheiată în decembrie relaţia cu ele, cred că ştiau că au rămas fără jucărie. Ştiau că în casă aveau să găsească 50.000 de euro».

În 45 de zile va fi apelul, apărarea va face tot posibilul să-i scape pe inculpaţi sau să le fie redusă pedeapsa aplicată în prima instanţă. În cazul Buducă, tânărul care ar fi lovit de mai multe ori şi cu mai mare violenţă victima, judecătorul a decis să evite închisoarea pe viaţă având în vedere vârsta tânără şi lipsa antecedentelor penale. Cu condiţia să ceară scuze, după sentinţă – după cum a povestit Simone Giacomoni – rudelor în sală.

„Nu merită să mai iasă”

Într-un interviu pentru Il Tempo, Simone Giacomoni, fiul medicului ucis în bătaie la Mentana, cere pedepse pe viaţă pentru ucigaşi.

«În acea noapte sora mea m-a sunat la trei. „Simone, tata, tata”, repeta. M-am ridicat, eram în pijama, desculţ şi astfel m-am dus la casa tatălui meu, la trei kilometri distanţă. Am aşteptat ora şapte dimineaţa, în afara acelei vile la care am ţinut atât şi care într-un an a fost profanată de hoţi de zece ori. Voiam să-l văd, să-l salut. Acei oameni l-au masacrat şi am jurat că nu vor trăi în afara puşcăriei».

Simone Giacomoni, al doilea dintre cei şapte copii ai medicului ucis, cere o justiţie exemplară.

«Tata era totul pentru noi: mândria noastră, legătura noastră, un exemplu, un stimul pentru a face bine. Am crescut într-o familie patriarhală, fără el lipseşte punctul de referinţă».

Simone Giacomone a participat la fiecare şedinţă de judecată. I-a privit pe acuzaţi: «Îi privesc, îi privesc. Sunt nişte laşi, l-au agresat în trei, noaptea, după ce au oprit curentul de la tabloul electric. Mihai (Alexandru Ionel – n.r.) este o persoană pe care tatăl meu a ajutat-o, a dormit la el, a avut o problemă la genunchi şi l-a trimis să-l consulte un medic. Acum plânge în sală, dar el este cel care, fost campion european la kickboxing, i-a dat primul pumn. Eu nu iert. Dacă aceştia trei se reîntorc în libertate, în celulă intru eu».


Aţi avut o neînţelegere cu unul dintre avocaţii apărării. Au trebuit să vă despartă carabinierii, este adevărat?

«A fost capabil să spună că „până la urmă nu l-au bătut tare” pe tatăl meu, fiindcă nu a suferit leziuni craniene. Poate nu a văzut niciodată fotografiile cu cadavrul. Mi l-au masacrat, aruncat în baie, lovit cu picioarele în coaste, spate, l-au trântit cu faţa de pământ de mai multe ori. Astfel încât a murit».

În seara de 23 ianuarie în casă cu tatăl dvs. era şi o fată moldoveancă.

«Da, a fost audiată ca martor în sală. Când au intrat cei trei, ea era în cameră, i-au aruncat o pătură pe cap şi au început să o bată. În maşină după bătaie, în timp ce o duceau departe de vilă, i-au spus: Lucio Giacomoni trebuia să moară, fiindcă era un inamic de-al nostru».

Credeţi în justiţie?

«Cred că toţi au dreptul să fie apăraţi, nu să-şi aleagă avocaţii. Printre altele plătiţi de noi contribuabilii. Buduca (Daniel Alexandru – n.r.) condamnat în iulie cu procedură prescurtată, nu a primit închisoare pe viaţă fiindcă judecătorul nu a considerat valide circumstanţele atenuante de cruditate, de motive neînsemnate. Chiar şi-a cerut scuze de la noi, ne-a spus că a primit o directivă de la Minister pentru că nu se poate da pedeapsa maximă la tineri de 25 de ani fără antecedente penale. I-am scris o scrisoarea pentru a-i spune că este un laş, la fel ca statul. Nici închisoarea pe viaţă nu e suficientă».


Citiți detalii despre acest caz:

Şoc la Roma, medic jefuit şi ucis în bătaie, trei români arestaţi: „După crimă, am mâncat la Mc Donald’s”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vittoria, duși pe câmpuri în portbagaj. Români eliberați din traficul de muncă la negru

Italia, Taxa RAI, nu plătesc menajerele şi îngrijitoarele. Sunt excluse şi tabletele şi smartphon-urile