in

Riesi, firmă agricolă gestionată de un român și un italian, înșelătorie la INPS de 900.000 de euro

Garda de Finanțe din Caltanissetta și unitatea carabinierilor din Riesi, cu delegare din partea procuraturii, au denunțat 135 de falși lucrători agricoli pentru înșelătorie agravată în dauna statului și fals.

În trei ani INPS a fost păgubit cu circa 900.000 de euro. În centrul anchetei se află o firmă agricolă fictivă din Riesi, gestionată de un român și un italian, care ar fi obținut pentru falșii muncitori” ajutoare de șomaj agricol simplu, alocații familiale, de boală și maternitate”. Î

În privința lor a fost dispusă și punerea sub sechestru a diferite conturi curente, a unui complex de afaceri, a trei loturi de teren și a trei autoturisme cu o valoare totală echivalentă cu banii încasați ilegal și semnalarea la INPS pentru recuperarea sumelor acordate.

Frauda de amploare legată de falșii muncitori agricoli a fost descoperită în provincia Caltanissetta de Garda de Finanțe și carabinierii din Gela. În cadrul operațiunii numită ”Sine die”, pe 17 martie au fost arestate două persoane și 135 au fost denunțate pentru implicarea în presupusa frauda în dauna instituției de protecție socială.

Potrivit acuzării, acestea ar fi încasat fără drept ajutoarele sociale prevăzute de lege deși erau angajate în mod fictiv. Două presupuse ”creiere” ale înșelătoriei: este vorba de întreprinzătorul agricol Massimo Franco Maurici din Riesi și de românul Ciprian Corneanu, de asemenea rezident la Riesi, pe numele cărora judecătorul de instrucție din Caltanissetta a emis un mandat de arestare preventivă în care sunt acuzați de înșelătorie agravată pentru obținerea pe nedrept de ajutoare publice, extorcare, fals intelectual și fals în înscrisuri private.

Două presupuse ”creiere” ale înșelătoriei: este vorba de întreprinzătorul agricol Massimo Franco Maurici (dreapta) din Riesi și de românul Ciprian Corneanu (stânga)

În plus, judecătorul a dispus și sechestrarea preventivă a unor sume de bani, conturi curente bancare, bunuri imobile și mobile din proprietatea lui Maurici și Corneanu cu o valoare de circa 900.000 de euro, atât cât a fost estimată dauna cauzată INPS-ului.

Ancheta a fost efectuată de agenții Poliției Fiscale din Caltanissetta și de carabinieri unității teritoriale din Gela, care au făcut verificări fiscale în 2012 în privința societății ”Carosello 2010-Società agricola semplice”, prin intermediul căreia ar fi fost pusă la cale înșelătoria care se derula potrivit unui model deja consacrat.

Potrivit anchetatorilor această societate se ocupa numai în mod formal de activități agricole, în realitate unicul obiectiv al celor doi afaceriști fiind recrutarea unor falși muncitori pentru a obține ajutoare sociale precum șomajul agricol, indemnizația de boală și maternitate și alocațiile familiale.

În urma examinării documentației contabile efectuată de Garda de Finanțe și de militarii de la Arma, s-a descoperit că societatea lui Maurici și Corneanu în afară de faptul că făcea evaziune fiscală, nu era proprietara terenurilor pe care rezultau a fi lucrat în mod fictiv cei 135 de angajați pentru perioada minimă de 51 de zile prevăzută de lege.

Și astfel în vâltoarea anchetei au ajuns și cele peste o sută de persoane care, potrivit investigatorilor, ar fi încasat ajutoare sociale estimate la circa 900.000 de euro. Cei 135 falși muncitori agricoli au fost denunțați pentru înșelătorie agravată.

Mai mult, Massimo Franco Maurici și Ciprian Corneanu ar fi redactat contracte false de locație prin intermediul cărora societatea agricolă rezulta numai pe hârtie proprietara a 25 de hectare de teren pe câmpurile din Riesi, permițând astfel falșilor muncitori să încaseze ajutoarele și să plătească o parte celor doi angajatori.

Acum câteva săptămâni, carabinierii din Riesi l-au arestat în executarea unui mandat de arestare emis de Tribunalul de Supraveghere din Catania pe Ciprian Corneanu, român de 25 de ani, pentru conducere în stare de ebrietate. În decembrie 2012, tânărul a fost prins beat la volanul unei vehicul în provincia Ragusa. Pentru această infracțiune va ispăși 6 luni de detenție în arest domiciliar.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român, om al străzii, carbonizat la Roma. Fratelli d’Italia: ”Cerem închiderea imediată a tuturor taberelor abuzive”

Summit UE la Roma: Poliția din capitala italiană este în alertă, măsuri de securitate sporite