in

Român condamnat în Italia, fără ca acesta să știe, arestat în România după opt ani: ”Cazul lui Marian este de noaptea minții”

Un bărbat în vârstă de 36 de ani stă după gratii pentru o faptă pe care, spune el, nu a comis-o. În anul 2013, Marian Ungureanu a fost condamnat, în lipsă, la doi ani de închisoare cu executare de către intanțele din Firenze (Italia), fiind acuzat de furt. În ultimii opt ani, vasluianul a călătorit pe tot continentul, fără ca autoritățile europene să pună în aplicare mandatul internațional de arestare. Au făcut-o polițiștii vasluieni săptămâna trecută, când Marian s-a dus să-și scoată cazierul, scrie vremeanoua.ro.

“M-a sunat, speriat, să-mi spună că a fost arestat, fără a ști pentru ce. Ulterior, am aflat că instanțele italiene l-au condamnat în 2013, în lipsă, pentru furt. Am contactat autoritățile din Italia pentru a afla mai multe. Știți ce ne-au spus cei de acolo? Că Marian mai trebuia să stea ascuns încă trei ani de zile, până când se prescria fapta. Băiatul meu nu are însă niciun motiv să se ascundă pentru că nu e vinovat cu nimic. Stă închis pentru o faptă pe care nu a comis-o. Am cerut extrădarea lui în Italia, pentru a urgenta rezolvarea neînțelegerilor, pentru că în România e foarte multă birocrație” a declarat tatăl presei vasluiene.

Părinții bărbatului arestat, împreună cu soția acestuia, au declarat ziariștilor de la Vremea Nouă varianta lor, una care diferă cu mult față de cea prezentată de autorități. Potrivit acestora, Marian Ungureanu, cel ajuns în arest pentru furt a fost un cetățean model cât timp a stat în Italia, toți șefii și colegii lui de muncă fiind dispuși să dea declarațiii în apărarea lui.

“Pentru noi, membrii familiei, cazul lui Marian este de noaptea minții. El a plecat în Italia în 2007, la muncă. S-a angajat la un depozit, unde lucra în schimbul trei, la încărcat și descărcat marfă. Avea identificare fiscală, salariul îl ridica prin bancă, totul legal și la vedere. După câteva luni, la același depozit a ajuns și un frate de-al meu, unchi de-al lui Marian. Ambii mergeau la muncă cu bicicleta pentru că trebuiau să parcurgă o distanță mare de unde stăteau până la depozit. Colegii lor îi tot avertizau să circule cu grijă, pentru că sunt controale ale polițiștilor în civil. În acea perioadă aveau loc furturi din grădini, se furau zarzavaturi, legume.

Spre sfârșitul anului, mai exact în septembrie 2007, Marian cu fratele meu au fost opriți la un control de acești polițiști în civil. Au fost conduși la secție, amprentați, fotografiați și puși să spună ce au asupra lor. Ei aveau doar bicicletele și un bănuț, cât să-și mai cumpere câte ceva de mâncare. Au fost ținuți la secție de la ora 22:00 până la ora 2 dimineața. Între timp, acei polițiști au adus doi bătrânei care locuiau prin zona aceea pentru a-i identifica pe hoții care le furaseră legumele și zarzavaturile din grădină. Bătrâneii le-au spus polițiștilor că nu fiul și fratele meu le furaseră legumele. Carabinierii și-au cerut scuze pentru situația creată și i-au lăsat să plece.

Acest incident a avut loc în primul lui an în Italia. Între timp, Marian a reușit de și-a luat casă acolo, și-a făcut buletin de Italia, toată viața lui decurgea normal, fiind o persoană apreciată la locul de muncă, atât de colegi cât și de șefii lui. Îl mai opreau carabinierii pe stradă, având mașina înmatriculată în Vaslui, îl mai verificau la acte, dar doar atât, nimic mai mult. În 2015, după ce depozitul a avut niște probleme financiare, Marian a fost trimis în șomaj. A plecat din Italia, s-a întors pentru o scurtă perioadă în țară, apoi, în același an, a plecat la muncă în Anglia unde a stat până în 2020.

Anul trecut a revenit în țară, cu gândul de a se stabili aici. Și-a cumpărat un apartament pe Donici, are și o casă la țară, și-a cumpărat o mașină taxi, urmând să obțină atestatul. A fost și și-a schimbat permisul, buletinul, nimeni nu i-a spus nimic. Când s-a dus săptămâna trecută la cazier, mă sună să-mi spună că a fost arestat. Mi-a zis că a fost găsit cu doi ani de executare prin mandat european, sentință dată de instanțele din Italia. Fusese acuzat că a fost și autor și coautor la un furt. El habar nu a avut de așa ceva. Abia zilele trecute am aflat și noi că procesul s-a judecat în 2013, în lipsa lui, la Curtea din Firenze.

El, în acel an, era în Italia, avea casă, avea loc de muncă, cont în bancă, buletin de-al lor. Nici măcar după ce a fost dată sentința nu a fost informat, timp de opt ani, nici el, nici noi nu am știut nimic despre această condamnare. Dar dacă era dat mandat european de arestare pe numele lui, cum a fost posibil să-l lase să se întoarcă acasă, în România, să plece apoi la muncă în Anglia fără ca nicio autoritate să-i pună nici măcar o întrebare. Ne gândim că totul i se trage din acea seară, când a fost oprit de acei polițiști în civil și amprentat. Probabil acei polițiști au vrut să închidă dosarul cu cineva vinovat, deși victimele furtului declaraseră că nu Marian le-a luat acele produse.

Am stat de vorbă cu el după ce a fost arestat, nu ne vine să credem prin ce trecem. Mi-a spus că nu este vinovat și că s-a făcut o confuzie, dar uitați că nu avem ce face. Am sunat în Italia, la fosta lui șefă, la foștii lui colegi. Cu toții ne-au spus că sunt dispuși să meargă la poliție să depună declarație pentru el, să-l ajute într-un fel. Italienii ne-au spus că trebuia să mai stea ascuns trei ani de zile, că se prescria fapta. Dar el știind că nu a furat niciodată un ac de la cineva, că nu a avut de-a face cu poliția, e normal că și-a văzut de viața lui, nu a avut niciun motiv să stea ascuns. Acum stă în arest preventiv, la Vaslui. Am cerut să fie extrădat în Italia, în speranța că acolo cazul va merge mult mai repede. Aici e multă birocrație, multe documente de tradus, mult timp de stat după notari. Dacă va ajunge acolo, tragem nădejde că lucrurile se vor lămuri mai repede și se va întoarce acasă fără problema asta.

Am vorbit acolo cu un avocat, ne vom apăra până în pânzele albe pentru că Marian nu este vinovat. După ce se va lămuri situația, vom da noi în judecată pe cei care se fac vinovați de această încurcătură pentru că nu ni se pare firesc să trecem prin așa ceva. Toată familia noastră e dată peste cap din cauza unei neînțelegeri.

Băiatul meu stă după gratii acum nefiind vinovat, în timp ce alții care dau în cap, care fură și violează , umblă liberi pe stradă. Dar asta e țara în care trăim, o țară care nu-și apără deloc proprii cetățeni”, a declarat tatăl bărbatului arestat.

Potrivit acestuia, în timpul termenului de săptămâna trecută, judecătorii Curții de Apel Iași ar fi pus presiune pe Marian pentru a recunoaște acuzațiile aduse de procurorii italieni, în așa fel încât procesul să nu se mai mute în instanțele din Firenze.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 3]

Diaspora se va putea vaccina în aeroporturi și vămi cu serul de la Johnson&Johnson. Este necesară o singură doză

Florența, româncă de 65 de ani, jefuită în plină stradă prin ”metoda îmbrățișării”