in

Românii arestaţi pentru crima de la Ventimiglia, bătuţi în închisoare de deţinuţii italieni

Tensiune în închisoarea din Sanremo unde au fost închişi cei patru români acuzaţi că au ucis în bătaie un italian de 53 ani din Torri (Ventimiglia). «Tensiunea care se înregistrează este legată de faptul că unii deţinuţi italieni se gândesc că pot să-şi facă dreptate singuri şi aceasta accentuează situaţia operativă critică a personalului poliţiei penitenciare din Sanremo, care chiar în situaţia de grave carenţe de personal, trebuie să asigure siguranţa structurii şi a deţinuţilor”, a declarat Roberto Martinelli, secretar general adjunct şi comisar extraordinar al sindicatului autonom al poliţiei penitenciare SAPPE.

«Ieri dimineaţă, unul dintre deţinuţii români a fost luat la palme în curte, la ora de plimbare de alţi deţinuţi şi doar intervenţia gardienilor a făcut să nu se întâmple ceva grav. Apoi în seara de ieri, în timpul activităţilor recreative, gardienii au oprit un alt român din cei patru să meargă în sala de activităţi recreative în comun cu toţi ceilalţi deţinuţi: îmi imaginez ce s-ar fi putut întâmpla…”

Între timp, medicul legist însărcinat de procurori să facă autopsia, Luca Tajana, a examinat corpul lui Walter Allavena şi va prezenta concluziile sale în termen de 60 de zile. Pentru moment legistul a descoperit grave leziuni la cap, care însă nu ar fi cauza directă a morţii.

Un italian de 53 de ani, Walter Allavena, a murit în noaptea de 9 aprilie la Torri, localitate aflată la câţiva kilometri de Ventimiglia, din cauza loviturilor primite de la un grup de români. Bărbatul ieşise în stradă să-şi apere fiul, atacat de români. Românii l-au lăsat pe fiu şi l-au încercuit pe tată, lovindu-l cu pumnii şi picioarele până l-au omorât. La sosirea ambulanţelor (118 şi Croce Verde Intemelia) Walter Allavena zăcea la pământ cu o rană profundă la cap şi o hemoragie cerebrală. Bărbatul de 53 de ani a decedat după câteva minute.

Poliţiştii de la Echipa mobilă din Imperia şi de la comisariatul din Ventimiglia au arestat la scurt timp patru români, cu acuzaţia de omor din culpă.

Imediat după bătaie, agresorii au fugit. Poliţiştii au început căutarea şi, graţie ajutorului unui român care-i cunoştea, a fost posibilă reţinerea bătăuşilor în câteva ore, la Calvo, unde locuiau. Este vorba de Mereuţ Marius Ciprian, de 32 de ani, Mihuţ Andrei Bogdan, de 22, Mihai Ardelean, de 19, şi Mereuţ Aurelian Sebastian, de 36, toţi cetăţeni români rezidenţi în provincia Imperia (în imagini, doi dintre cei patru arestaţi). Când au fost reţinuţi, nu ştiau de moartea lui Walter Allavena. „Am băut, dar italienii au căutat harţă, au ceva cu noi, sunt rasişti”, au spus arestaţii la poliţie. „Nu suntem criminali, voiam să-i dăm doar o lecţie”, au declarat arestaţii, cu ochii în lacrimi.

Cel care a indicat locuinţa lor poliţie, a declarat, citat de Repubblica: «Săracii de noi, cine ştie ce vor gândi acum oamenii de aici». Despre arestaţi, acelaşi român a declarat: «Nu sunt băieţi răi: îi cunosc, lucrează toata săptămâna din greu şi trimit bani acasă. Dar sunt singuri, departe de casă. Suferă, fără familie, izolaţi aici. Şi sâmbăta beau. Sper ca italienii să înţeleagă şi să continue să ne primească în continuare ca pe fraţi».

Mărturii

Presa locală a publicat câteva mărturii despre incident. „Au sosit în grup ieri seară în jurul orei 23.30 în timp ce eram la o petrecere din localitate. Aveau chef de scandal. Erau deja beţi. Vroiau să ne atingă câinele care s-a speriat şi din acest motiv unul dintre noi l-a luat în braţe. Apoi au început să ne bată. Aveau treabă în special cu Claudio, fiul lui Walter”, a declarat la ieşirea din comisariat Luigi, unul dintre amicii lui Claudio Allavena. „Tatăl lui Claudio a coborât şi atunci au sărit asupra lui şi l-au bătut”, încheie Luigi.

Printre martori se afla şi Flavio Dario, care a intervenit de mai multe ori pentru a încerca să calmeze cearta: „Am văzut că îl băteau cu sălbăticie pe Walter cu pumnii şi picioarele. Nu se opreau. Walter a căzut la pământ. Am chemat 118 şi am încercat să-l reanimez urmând indicaţiile lor, dar nu a fost nimic de făcut”.

„Am auzit urletele şi m-am dus să văd ce se întâmplă, însă când am ajuns corpul cumnatului meu era deja întins la pământ”, a declarat o rudă de-a victimei, Sergio Cortese. „Erau beţi şi nu sunt din localitate. Am aflat că deja pe timpul săptămânii trecute nişte români au avut nişte neînţelegeri cu nepotul meu Claudio şi Walter a intervenit în acea noapte pentru a-l lua de acolo”.

În mica localitate, Torri (200 de locuitori), nimeni nu vrea să ierte nimic. „Ăia sunt animale. Şi trebuie să plătească pentru moartea tatălui meu”, a declarat Claudio Allavena, ieşind de la comisariat.

În zonă locuieşte şi Marian Mocanu, vicepreşedintele Ligii Românilor din Italia şi şeful unui partid politic: „Cei patru trebuie să fie pedepsiţi dur pentru ceea ce au făcut. În zonă comunitatea este integrată. E bine să se intervină şi să fie izolaţi imediat conaţionalii care greşesc. Suntem alături de familia Allavena, chiar dacă îmi dau seama că să spui „îmi pare rău” e prea puţin”, a declarat Mocanu pentru Repubblica.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reacţii după crima de la Ventimiglia: “Suntem containerul de gunoi al lumii”

Boc vrea să îngheţe preţul benzinei