in

Rugul de la Roma/ Zi de doliu: insulte rasiste, indiferenţă şi polemici politice

Câteva sute de persoane au participat miercuri seara la slujba religioasă organizată de Comunitatea Sant’Egidio în memoria celor patru copii- Sebastian, Patrizia, Fernando şi Raul- victime ale incendiului de duminică, la periferia Romei.

Oficialităţi la slujbă

Slujba a avut loc la Biserica Sfânta Maria din Trastevere şi a fost celebrată de cardinalul Agostino Vallini. Alături de părinţii victimelor, numeroase oficialităţi au aprins o lumânare şi au asista la slujbă: primarul Gianni Alemanno, Renata Polverini, preşedinta regiunii Lazio şi Nicola Zingaretti, preşedintele provinciei Roma.
Ziua de miercuri a fost zi de doliu în capitala Italiei, “prima zi de doliu pentru nişte nomazi”, cum a ţinut să precizeze primarul Gianni Alemanno. In şcolile Romei, profesorii i-au invitat pe elevi să păstreze un moment de reculegere, iar steagurile de pe edificiile publice au fost coborâte în bernă.

“Niciun semn de solidaritate faţă de rromi”

In semn de doliu, comercianţii capitalei ar fi trebuit să coboare jaluzelele de la magazine, la ora 12,00. Dar cei mai mulţi nu au respectat momentul de reculegere, după cum relatează cotidianele din Peninsulă.
“Am hotărât să nu îmi exprim adeziunea la momentul de doliu, pentru că nu am sentimente de solidaritate faţă de o mamă care-şi abandonează proprii copii”, spune Alessandra, proprietara unui magazin de mănuşi din centrul istoric al Romei, citată de cotidianul “Leggo”. Un alt comerciant mai spune: “Niciun semn de solidaritate pentru rromi”, iar o chelneriţă adaugă: “e curată ipocrizie, când cerşesc la semafoare ne facem că nu-i vedem, iar acum să închidem uşile la magazine?”. “Momentul de doliu fost marcat de indiferenţa majorităţii comercianţilor”- mai scrie “La Repubblica”.

Insulte rasiste pe Facebook

Tot ieri, pe Facebook au apărut pagini în care grupuri de extremă dreaptă îşi exprimă satisfacţia faţă de tragedia de la tabăra de la Tor Fiscale. “Prinde ţiganul”- este numele unui joc lansat de o grupare neo-fascistă, în timp ce pe o altă pagină, se poate citi: “de-ar muri toţi ţiganii de c…” , “patru sunt prea puţini, să le dăm la toţi foc”, sau “Cu cât sunt mai mici, cu atât încap mai mulţi în sicrie”.
Frazele au fost imediat condamnate de exponenţii întrgului spectru politic. “E vorba de o mică parte a locuitorilor Romei, majoritatea cetăţenilor nu se poate resemna în faţa faptului că patru copii pot muri arşi de vii pe terioriul nostru”, a ţinut să sublinieze primarul Alemanno.

Pomeniţi în 150 de parohii ortodoxe din Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a emis un comunicat prin care “deplânge moartea, în condiții tragice, la Roma, a celor patru copii de origine rromă”. “Dorim ca, în numele celor 150 de comunități monastice și parohiale ortodoxe românești de pe pământul Italiei, să exprimăm profundul nostru regret pentru decesul copiilor: Raul, Fernando, Patrizia și Sabatino, care se aflau în campusul ilegal de pe Appia Nuova. La toate altarele de slujire din mănăstirile, parohiile și paraclisele din cuprinsul episcopiei se vor pomeni cei patru prunci decedați și se vor face rugăciuni pentru mângâierea și întărirea familiilor lor îndoliate”- se arată în comunicat.Episcopia a mai precizat că va contribui la transportul în România a 14 dintre membrii familiilor îndoliate, pentru a le permite să participe la înmormântarea celor patru copii.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ioana Vişan vorbeşte despre relaţia sa cu Berlusconi

Coşmarul lui Dan şi Vasile: Nevinovaţi, 12 luni după gratii în Italia