in

Coşmarul lui Dan şi Vasile: Nevinovaţi, 12 luni după gratii în Italia

Cotidianul “Il Messaggero” a relatat cazul a doi români, Dan Cercel şi Vasile Codil, care au stat un an în închisoare, fiind acuzaţi de comiterea unui jaf. Tribunalul de la Roma a emanat sentinţa de eliberare a românilor, după ce s-a stabilit că cei doi sunt nevinovaţi. Românii au fost condamnaţi pe baza mărturiei unei italience, care i-ar fi recunoscut ca fiind cei doi hoţi care i-au furat geanta şi 30 de euro, în octombrie 2009, în plin centrul Romei. Acum, judecătorul a stabilit că descrierea făcută de victimă nu era credibilă.

Dan Cercel şi Vasile Codil au, ambii, circa cincizeci de ani. Acum sunt în sfârşit liberi, după doisprezece luni de detenţie, “pentru că cineva le-a confundat chipurile cu cele ale adevăraţilor jefuitori”- scrie “Il Messaggero”. Ambii români au o familie numeroasă: Dan Cercel are trei copii, Vasile Codil a adus patru pe lume.

“Identificaţi” de victimă

Coşmarul românilor început în octombrie 2009, zi în care o femeie victimă a unui jaf armat a denunţat agresiunea suferită. A furnizat o descriere aparent precisă a celor doi răufăcători: statura, culoarea ochilor, a părului şi a hainelor. Le-a şi recunoscut chipurile în cele câteva fotografii care i-au fost arătate. Un portret robot atât de detaliat ce părea perfect. Asta deşi cei doi răufăcători, după cum scrie în procesul verbal al denunţului, se aflau „într-un con de umbră” în momentul infracţiunii.

Judecătorii nu au considerat credibilă acea descriere: într-o zonă întunecoasă, culoarea ochilor, părului şi hainelor, nu pot fi distinse cu certitudine. Jaful a avut loc la două noaptea: femeia tocmai terminase de cinat într-un restaurant din apropiere de Campo de’ Fiore şi apoi fiind ameninţată de doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite a fost constrânsă să-şi golească poşeta şi să le dea toate efectele personale.

Nu a opus nicio rezistenţă şi cei doi infractori au fugit netulburaţi cu prada de treizeci de euro. Totul s-a întâmplat foarte repede. După puţin peste o lună Dan Cercel şi Vasile Codil au fost găsiţi de forţele de ordine şi băgaţi după gratii, unde au rămas până la începutul lunii februarie.

“Uneori, justiţia e corectă”

Avocaţii celor doi inculpaţi, care încă din prima zi au crezut în nevinovăţia asistaţilor lor, au fost satisfăcuţi de sentinţa de achitare: „Sunt fericit – spune Andrea Manasse, avocatul lui Vasile Codil – în special pentru că un nevinovat este în sfârşit liber”.

Potrivit avocatului Mirto Randazzo, apărătorul lui Dan Cercel, „este frumos să constaţi că uneori justiţia îşi urmează cursul corect”. In ziua pronunţării sentinţei, în sala de judecată erau şi soţia şi cei patru copii ai lui Vasile Codil.

Adriana Iacob, altă româncă nevinovată, acuzată de crimă

Acum românul îşi va putea în sfârşit relua viaţa dintotdeauna, aceea a unui zidar care zilnic se trezeşte dimineaţa devreme pentru a-şi câştiga traiul, în mod cinstit. şi adevăraţii jefuitori? Pot fi oriunde şi se poate să fi lovit din nou.
Cei doi se pot considera oarecum fericiţi, în comparaţie cu Adriana Vasilica Iacob, 41 ani, condamnată în primă instanţă la ispăşirea unei pedepse de 14 ani de închisoare pentru uciderea bătrânei pe care o îngrijea la Albano, lângă
Roma. Ea a fost scoasă de sub acuzare după trei ani, pe 23 noiembrie 2010. A făcut trei ani de puşcărie degeaba. Ar fi urmat să mai facă alţi 11 ani. Magistraţii au stabilit că în ianuarie 2008, Paola Iori, de 81 de ani, a murit de inimă, şi nu pentru că ar fi fost lovită de româncă. „Când am auzit sentinţa am avut o mare satisfacţie pe plan profesional, dar mai ales pe plan uman. Am simţit că am reuşit să redau Adrianei 11 ani de viaţă”, ne-a declarat atunci avocatul româncei.

M.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Rugul de la Roma/ Zi de doliu: insulte rasiste, indiferenţă şi polemici politice

ROMA/ Invitaţie la spectacol: “Acasă la RORO”