in

Sentinţă în cazul Bogdan Mihalcea, mort la locul de muncă în 2006

Prima sentinţă, la şase ani după accidentul de muncă în care şi-a pierdut viaţa un muncitor român de 24 de ani, la Torino.

Pe 6 iulie 2006, Bogdan Mihalcea lucra la o adâncime de 10 metri la repararea unui guri de canal, în via Pietro Cossa, când a venit furtuna. A fost luat de ape şi dus în subteranele reţelei de canalizare din Torino. Corpul a fost recuperat după 4 zile, în apele râului Dora.

Tânărul era clandestin şi lucra la negru, fără măsuri de siguranţă. Muncea pe un şantier public al Smat (Societatea metropolitană Ape Torino Spa), la o lucrare dată în antrepriză societăţii Fedet şi subcontractată de firma Siciliano.

Potrivit anchetei, şantierul a fost amenajat fără un plan adecvat al riscurilor. Mihalcea nu utiliza dispozitive de protecţie. Locuia cu mama sa şi sosise la Torino în 2004. Pe 19 aprilie 2012 a fost dată sentinţa: au fost condamnaţi, cu suspendarea condiţionată a pedepsei, la patru şi şase luni de închisoare şi Pietro Olivier şi  Claudio Andrione, director şi respectiv coordonator pentru siguranţă la Smat. Paolo Romano, administrator delegat al Smat, a fost achitat.

Pentru firma Siciliano la care era angajat Mihalcea, 2 ani de închisoare pentru patroni, Tony şi Calogero Siciliano, pedeapsă pentru care este prevăzută suspendarea condiţionată în cazul în care este despăgubită familia cu suma de 170.000 de euro, care se adaugă la cei 260.000 deja achitaţi de compania de asigurare a Smat.

Judecătorul a ordonat reformularea capetelor de acuzare pentru un alt coordonator pentru siguranţă a firmei de canalizare metropolitană inculpat în proces, Domenico Tipaldi. Un alt inculpat, Roberta Dentis, administrator unic al firmei Fedet a încheiat un acord judiciar pentru o pedeapsă de 10 luni (cu suspendare).

Sentinţă importantă pentru Fillea Cgil, care s-a constituit parte civilă. Donata Canta, secretară general a Cdl a declarat: „După 6 ani se obţine justiţie. Cu siguranţă nu se şterge durerea rudelor, dar se spune în mod clar că moartea nu a fost o fatalitate. Au fost găsite responsabilităţi şi de partea celor care au comandat lucrarea, fiindcă siguranţa nu poate fi scrisă doar pe hârtie, este necesar să se pretindă să fie pusă în practică.

Fillea Cgil a apărat dreptul la siguranţă şi a ajutat familia prin constituirea ca parte civilă”. Dario Boni, secretar general al Fillea Cgil Torino, a declarat: „Sunt satisfăcut, după atâţia ani biata mamă a lui Bogdan şi familia sa au obţinut acea justiţie pe care o invocau. Cred că sentinţa este de o importanţă extraordinară, în special privind responsabilităţile instituţiei publice care a comandat lucrarea. Apărarea Smat, bazată pe respectarea documentelor şi procedurilor, în mod evident nu a fost suficientă pentru ca judecătorul să nu o considere vinovată de lipsa verificărilor şi controalelor privind regularitatea celor care operau pe şantier. După ce am auzit apărarea firmei Siciliano, care descărca asupra bietului Bogdan responsabilitatea pentru moartea sa, eram dezgustat. Astăzi această sentinţă deschide o fereastră către controalele la locurile de muncă, la care niciun subiect delegat cu verificările şi controalele nu se mai poate sustrage”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vrei un job în străinătate? Cum să eviţi ţepele când cauţi de lucru peste hotare

România în Cartea Recordurilor: fotografia cu cei mai mulţi copii zâmbind