in

Ventimiglia, pericol de rasism după moartea italianului lovit de români

Judecătorii au a confirmat măsura detenţiei pentru fraţii Marius Ciprian şi Aurelian Sebastian Mereuţ, de 32 şi 36 de ani, şi pentru ceilalţi doi conaţionali, Mihuţ Andrei Bogdan, de 22 de ani, şi Mihai Ardelean, de 25, toţi acuzaţi pentru moment de omor din culpă. Victima este Walter Allavena, instalator din Torri (lângă Vetimiglia), care a decedat în noaptea de duminică, 10 aprilie, după o încăierare cu cei patru români. Unul din presupuşii ucigaşi a fost agresat în închisoarea de la Sanremo de către alţi deţinuţi.

«Tensiunea care se înregistrează este legată de faptul că anumiţi deţinuţi italieni cred că-şi pot face dreptate singuri faţă de responsabilii acelui brutal omor»- explică Roberto Martinelli, secretar al Sappe din Liguria, sindicatul autonom al poliţiei penitenciare. Potrivit rezultatelor autopsiei, însă, moartea italianului ar fi survenit din «cauze colaterale». Medicul legist a descoperit leziuni grave la cap, care nu au cauzat însă direct decesul bărbatului.

Intre timp, creşte tensiunea în oraşul unde a avut loc tragedia: «Sper ca aceia să rămână în închisoare cât mai mult posibil», a spus Daniela Consorte, văduva lui Walter Allavena, într-un interviu pentru „Secolo XIX”. «Soţul meu era un om de bine, un om cinstit. Noi suntem o familie de bine, trăim din munca noastră şi nu am chemat niciodată poliţia în întreaga noastră viaţă».

Văduva lui Allavena a reconstituit astfel cele întâmplate: «Acei oameni au venit să facă rău. Claudio nu le făcuse nimic. Claudio era era dj-ul petrecerii, avea căştile pe urechi. Nu şi-a dat seama de încăierarea care izbucnise afară, nu a auzit urletele prietenilor. Când şi-a dat seama, s-a ridicat şi a ieşit pentru a vedea ce se întâmplă. Doi dintre cei doi români l-au prins, l-au târât afară şi au început să-l bată. Are un ochi complet tumefiat. A căzut la pământ şi a rămas acolo, s-a prefăcut că a leşinat pentru a-i face să înceteze».

Iată cum descrie, apoi, intervenţia sotului: «Walter era în casa: auzind urletele a ieşit la fereastră. L-a văzut pe Claudio şi a ieşit în stradă. L-a văzut întins la pământ şi atunci a strigat la el: “Vino înapoi!”. Claudio a alergat înspre casă, însă cei patru agresori l-au urmărit şi l-au ajuns din urmă. Apoi l-au încercuit şi au continuat să-l lovească cu pumnii şi picioarele, peste tot: în faţă, în burtă, la spate. Au continuat chiar şi când Walter era la pământ. Erau îndrăciţi. Patru bărbaţi împotriva unuia… Laşii!».

În legătură cu românii din localitate, văduva încearcă să facă o deosebire între agresori şi alţi conaţionali: “aici trăiesc alte familii de români, de treabă”.

La funeraliile lui Walter Allavena, desfăşurate pe 14 aprilie, circa 500 de persoane s-au strâns în jurul familiei. Printre cei prezenţi s-au aflat primarul din Ventimiglia Gaetano Scullino. Preotul care a oficiat slujba, în timpul predicii a spus celor prezenţi: «Trebuie să iertăm, chiar dacă, în asemenea cazuri, înţeleg că nu este uşor».

Din partea comunităţii de români, nu a fost prezent nimeni, pentru a respecta dorinţa familiei: “nu vrem să  se stârnească neînţelegeri, mai ales în rândul tinerilor”: au spus familiarii.

Totuşi, mulţi locuitori ai oraşului Ventimiglia se plâng de noii sosiţi: “Noi până sâmbătă nici nu ne încuiam casele. Şi nici măcar maşinile. Suntem obişnuiţi cu străinii,  aici se trăieşte bine. De fapt, se trăia bine. Apoi, acum două zile…”. “Suntem aproape de graniţă, am convieţuit dintotdeauna cu străinii. Români. Albanezi. Marocani. Noi cei din Ventimiglia suntem oameni deschişi şi primitori. Dar acum e de-ajuns, dacă astea sunt rezultatele începem să închidem casele. De data asta, au intrecut masura”- spun câţiva locuitori, citaţi de publicaţia “Libero News”.

“Uciderea lui Walter Allavena nu are nimic de-a face cu clandestinii şi cu relaţia pe care o are oraşul cu cei care vin din afară – clarifică Gaetano Scullino, primarul oraşului Ventimiglia. Românii sunt bine integraţi în oraş, femeile sunt îngrijitoare şi bărbaţii lucrează în domeniul agricol şi în construcţii. Problema e că beau prea mult…”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La Milano s-a înfiinţat prima filială a PSD Diaspora

Viitorul comunităţii, dezbătut la Torino