in

Victor Durac, eroul din Barletta

Victor Constantin Durac, român de 47 de ani, a murit pe 22 aprilie, după opt zile de comă, în secţia de Reanimare de la spitalul civil din Andria (provincia Barletta). Durac a fost bătut la sânge de un conaţional pe care l-a împiedicat să violeze o femeie: Ionuţ Tenchi, de 26 de ani, a fost identificat de câţiva martori şi arestat de poliţie. Acum Durac este propus pentru o medalie de aur pentru eroism.

A salvat o femeie de la viol, a plătit cu viaţa

Pe 14 aprilie, Victor Durac, un muncitor agricol, a apărat o femeie de 40 de ani a cărei soţ era momentan absent, într-o baracă de la periferia localităţii Barletta, pe strada care duce la cimitir. Victor a fost lovit de violator cu picioarele pe întreg corpul, în special în cap. În timpul bătăii şi-a pierdut simţurile, însă agresorul său l-a făcut să-şi revină aruncându-i cu apă pe faţă, pentru a putea să continue să-l bată.

Ajutorul acordat muncitorului agricol de ceilalţi conaţionali a fost tardiv. Numai a doua zi, când şi-au dat seama că era în stare confuzională, Durac a fost însoţit la spitalul din Barletta. Era deja în stare disperată. La scurt timp după a intrat în comă şi s-a decis transferarea sa la secţia de Reanimare din Andria unde a murit după opt zile.

Tenchi a fost arestat de agenţi pe baza unor mărturii, printre care cea decisivă a femeii. Tenchi era deja cunoscut forţelor de ordine. Are antecedente penale pentru furt, ultraj şi pentru furnizarea de date personale false.

Medalie de aur

„O medalie de aur pentru eroul român”, este propunerea lansată de un cititor al cotidianului Gazzetta del Mezzogiorno, propunere primită cu entuziasm de autorităţile locale.

O moarte care oferă învăţăminte. Să-ţi pui viaţa în joc pentru a putea salva o femeie obiect a unui viol e un comportament neobişnuit. „Legat de toate acestea, cititorii noştri sunt foarte conştienţi. Interesanta propunere pentru românul Victor Constantin Durac a fost lansată de cititorul nostru Michele Montenero”, scrie GdM.

„Cred că este oportun ca acest sacrificiu să nu fie dat uitării şi ca acest bărbat, din păcate în memoria sa, să primească o recunoaştere – a precizat Montenero -. Ar fi frumos dacă oraşul nostru i-ar conferi o medalie de aur de merit fiindcă a oferit un exemplu de mare civilizaţie şi umanitate. Este un exemplu pentru noi toţi şi faptul că a fost efectuat de un imigrant este o valoare suplimentară ce nu este indiferentă”.

Cotidianul l-a interpelat pe primarul Nicola Maffei cu privire la această propunere. Primarul a declarat: „Cred că este o propunere foarte bună şi, cu credinţa că interpretez sentimentele tuturor barlettanilor, pot încă de pe acum să răspund în mod afirmativ. Cu siguranţă acest cetăţean român va obţine o recunoaştere de la primăria din Barletta pentru gestul său eroic”.

Între timp din orăşelul Slătioara, în România, prietenul de familie Angelo Macchi este cel care lansează apelul ca trupul lui Victor să se poată întoarce acasă.

„Cer în mod personal ajutor şi asistenţă instituţiilor italiene şi primăriei din Barletta. O fac şi în numele lui Eugen, fratele lui Victor, preot al comunităţii noastre. Familia lor este una care se bucură de o reputaţie optimă, însă nu dispune de resurse economice. Din păcate nu pot susţine cheltuielile pentru repatrierea fratelui lor şi deşi am cerut un împrumut unei bănci nu am primit nimic neputând să ofer garanţii. Avem încredere în sensibilitatea dvs. şi vă mulţumim încă de pe acum”, a declarat Pentru GdM Angelo Macchi din România.

Primarul Nicola Maffei s-a arătat disponbil să-şi ia angajamentul şi în această privinţă. „Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a putea veni în întâmpinarea nevoilor acestei familii. În acest circumstanţe este necesar ca instituţiile să facă tot posibilul. Intervenţia noastră va fi una şi pentru onorarea memoriei acestui bărbat care, prin comportamentul său, lasă nişte învăţăminte valoroase tuturor barlettanilor. Profit de ocazie pentru a trimite cele mai sincere condoleanţe în numele personalului şi oraşului pe care cu onoare îl conduc întregii familii a bietului Victor”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011 Torino/ Geanina Toma: „Susţine-mă să te ajut”

Alianţa Lega Nord – PDL