in

7.000 de românce şi-au deschis firme în Italia

În Italia există o armată de aproape o sută de mii de femei străine care nu lucrează ca menajere sau îngrijitoare. Acesta este tabloul conturat de Observatorul privind femeile care au afaceri efectuat de Confcommercio şi Censis. Numărul întreprinzătoarelor străine din Italia este de 98.294. 70% în domeniul serviciilor, 13,5% în sectorul închirierilor şi agenţiilor de voiaj, 15% în comerţ şi restaurante. Pe primul loc sunt chinezoaicele, cu 15,8%. Urmează, la mare distanţă, româncele (7,6%), elveţiencele (7,3%), marocanele (6,7%) şi nemţoaicele (6,3%). Şi străinele care fac afaceri sunt mai tinere decât italiencele întreprinzătoare: circa 80% (faţă de circa 60% în cazul italiencelor) au mai puţin de 50 de ani; 67% au vârste între 30 şi 49 de ani, 13,1% au mai puţin de 29 de ani.

"Femeile imigrante din Italia nu sunt numai îngrijitoare şi menajere, ci şi întreprinzătoare, şi cu precădere în comerţ şi servicii. Femeia imigrată – spune Patrizia Di Dio, preşedintă a organizaţiei "Terziario donna" de la Confcommercio – apare ca un interpret principal al unei dezvoltări lente şi silenţioase în cadrul societăţii şi integrarea sa va facilita procesul de edificare şi consolidare a unei societăţi realmente multietnică şi interculturală. Piaţa este unul dintre puţine sectoare în care, spre deosebire de altele, se pot afirma şansele egale. De fapt, piaţa este meritocratică, premiază capacităţile de afaceri, know how-ul, indiferent de sex, de etnie, de religie".

Un milion de badante

Pentru a face comparaţie, reamintim că în Italia lucrează circa 1.100.000 de îngrijitoare (badante) străine. Potrivit unei estimări publicate pe portalul lavoce.info, numărul celor care lucrează cu un contract regular este de 500.000. Circa 400.000 dintre aceste femei lucrează în condiţii de totală neregularitate: nu au contract de muncă şi nu au nici măcar un permis de şedere.

În fine, între aceste două categorii se plasează o categorie intermediară, compusă îndeosebi din îngrijitoare românce şi poloneze, care rezultă a fi regulamentare întrucât sunt cetăţene comunitare (şi astfel nu pot fi expulzate), dar care lucrează neregular. Categorie care este estimată la 100-200.000 de unităţi.

Citeste si:

Nelly Vasiliu, sau cum să-ţi “croieşti” propria afacere, pornind de la zero

VIDEO/ Magda Nica, arta sticlei suflate în centrul Romei

“Parfum de pâine” românească la Pistoia                        

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Raport INPS- Caritas: Imigranţii- „condamnaţi” la munci umile si prost plătiţi

“Il Giornale” generalizează cazul şoferilor români beţi la volan: “grup etnic cu probleme de integrare”