in

A devenit faimos în Italia la 11 ani: „Cât de mult poate un copil artist să îmbunătăţească imaginea unei ţări”

Robert Dancs, copilul de 11 ani al unei familii de români din localitatea Borşa, judeţul Maramureş, născut în Italia, a fost distribuit în filmul de mare succes „Sole a Catinelle” („Soare cu găleata”), care îl are ca protagonist pe Checco Zalone. Pelicula, lansată la 30 octombrie, are încasări de peste 35 de milioane de euro.

Robert Dancs s-a născut în Italia, dar are rădăcini româneşti, mai exact la Borşa, în judeţul Maramureş.

La doar 11 ani, băieţelul român, care în prezent locuieşte cu sora sa Natalia (13 ani) şi mama sa, Karolina Stetcu, în oraşul Sarnico din regiunea Lombardia, a cucerit publicul italian şi lumea cinematografiei imediat după lansarea filmului „Sole a Catinelle”.

Pe micul actor l-am cunoscut la recepţia organizată de Consulatul României la Milano pentru Ziua Naţională a României. Era pentru prima dată când Robert asista la un astfel de eveniment. La fel şi pentru sora lui, Natalia şi chiar şi pentru mama lor, Karolina.

Robert era emoţionat şi curios. Emoţionat deoarece era prezent la ziua naţională a ţării din care provine, a ţării părinţilor lui şi totodată în ziua în care s-a semnat şi un acord important între ţara noastră şi Milano.

„Sunt bucuros şi când am văzut că se semnează contractul de participare a României la Expo 2015 m-am emoţionat şi m-am gândit că e frumos că suntem aşa buni prieteni cu Italia şi în acelaşi timp că aici la Milano, suntem aşa de bine văzuţi”, spune băiatul, care a urmărit cu mare atenţie ceea ce s-a discutat si ceea ce s-a întâmplat în acea zi.

Ales dintre 80 de italieni

În filmul „Sole a catinelle”, Robert joacă rolul fiului personajului interpretat de Checco Zalone: un băieţel cu note bune la şcoală, care suferă de pe urma despărţirii părinţilor săi. Pentru acest rol Robert a fost selectat din 80 de candidaţi, toţi italieni.

Iniţial copilul a mers împreună cu sora lui, Natalia, la preselecţie. Sora lui, din 2011, este înscrisă la o agenţie de publicitate. Preselecţia a avut loc la Roma. A fost pe de altă parte şi un motiv în plus pentru a vizita capitala italiană.

Deşi nu se aştepta, Robert, care este un băieţel foarte inteligent şi atent, a fost selectat de la bun început de juriu. Aşa a început viaţa de actor pentru Robert, la numai 11 ani.

„O experienţă frumoasă, te ajutau foarte mult, iar când făceai bine tot te aplaudau” povesteşte Robert.

Înregistrările la film au ţinut trei luni. Interesant este că dacă rolul său este al unui copil cu părinţii despărţiţi şi în realitate este la fel: mama lui, Karolina, este divorţată de tatăl său, Ion Dancs, fapt care cu siguranţă l-a afectat în timp.

Robert este în clasa a VI-a. „Vorbesc un pic româneşte, dar când am ceva să zic … zic şi când sunt la şcoala” spune micuţul actor, care atât în film, cât şi în realitate are note foarte bune la şcoală.

Băiatul mărturiseşte că i-ar plăcea să aibă un tată ca Checco Zalone, dar îi place şi tatăl lui. La Checco îi place tot, în mod special felul lui de a fi mai tot timpul comic.

Mai liber în România

Robert s-a născut la localitatea Calcinate din provincia Bergamo, dar este mândru că este român. Copilul povesteşte că merge în România vara, la Borşa, unde îi place că sunt bunicii lui, unde se joacă cu caii, cu câinele lui si unde „mă duc în vale cu bunica”.

Băiatul mărturiseşte totodată că îi place mai mult România. „Nu ştiu de ce îmi place mai mult. Acolo mă simt mai liber. Fac tot acolo” explică Robert.

Interesant este că încă de la această vârstă, Robert doreşte ca pe viitor, când va fi mare să poată trăi în ţara părinţilor lui şi nu în ţara de adopţie, în Italia.

Cunoscut de italieni

Încasările numai in cele două luni ale filmului se ridică la peste 35 de milioane de euro. Pe stradă, în magazine sau oriunde s-ar afla, Robert este oprit de italieni pentru a fi felicitat sau pentru a face fotografii cu ei.

La recepţia organizată de Consulatul României la Milano cu prilejul Zilei Nationale, cea mai mare parte a italienilor l-au recunoscut imediat pe Robert Dancs. Românii însă nu atât de repede.

„Da. Îmi place Robert. Este un băiat foarte frumos şi îi doresc să aibă parte de multă fericire şi succes în carieră. În plus recunosc că sunt mândră că am putut să fac o fotografie împreună cu el” spune Alessandra, o italiancă de aproximativ 50 de ani.

Femeia mărturiseşte că ştia că este un băiat român, deoarece s-a publicizat mult asta. „Sunt încântată că am avut ocazia să-l cunosc personal, deoarece este un băiat extraordinar cu calitati de admirat” mai completează Alessandra.

„Am auzit că în filmul cu Checco Zalone este şi un copil român, dar recunosc că nu ştiam că el este. N-am avut timp să mă duc la cinematograf. În general dacă aud de prezenţe româneşti în filme sau spectacole care au loc, aici, la Milano merg să le descopăr” spune Stefan, un român stabilit de 15 ani la Novara.

„Este minunat şi în acelaşi timp surprinzător cât de mult poate un copil artist să îmbunătăţească imaginea unei ţări. Nu cred că se întâmplă prea des ca italienii să dorească să facă atât de multe fotografii unui român, ba mai mult împreună cu el, aşa cum am văzut că a fost asaltat în această seara Robert. Felicitări lui şi părinţilor, iar noi adulţii trebuie să vedem aceasta ca pe o lecţie!” completează Maria, soţia lui Stefan.

C.V.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Enzo Iacchetti (Striscia la Notizia): „Cunosc români care muncesc mai mult decât italienii”

Românul care a îngrozit Italia a fost arestat: beat şi drogat la volan, a ucis o fetiţă de 9 ani