in

A fost găsit românul de 33 de ani dispărut în mare. Salvat de Garda de Coastă la Termoli

Operaţiune extraordinară de căutare şi salvare condusă de Direcţia Maritimă din Pescara în noaptea de 24 iulie, în apele cuprinse între promontoriul din Gargano şi Insulele Tremiti.

O ambarcaţiune de agrement de 5 metri cu un tânăr român de 33 de ani la bord, plecată din Capoiale (Foggia) în după-amiaza zilei de 24 iulie, a devenit de negăsit. Ultimul contact a fost la 22.40 cu un amic care îl aştepta pe Insula S. Domino, căruia i-a spus că are o avarie la motor care dura deja de mai mult de două ore. Acesta i-a mai spus şi că i s-a descărcat celularul şi că la bord nu exista echipament de siguranţă şi niciun tip de semnalizare.

S-a dat alarma la Garda de Coastă din Termoli care a trimis nave de patrulare specializate pentru a începe activităţile de căutare şi salvare.


Însă după căutări îndelungate a decis să trimită în zonă un avion de la baza Aeromobilă a Nucleul 2 Aerian al Gărzii de Coastă din Catania. Astfel, odată cu mobilizarea aeronavei Gărzii de Coastă coordonarea operaţiunilor trece sub controlul Direcţiei Maritime din Pescara.

Zona de căutare a cuprins apele din nordul promontoriului din Gargano până la Insulele Tremite cu un total de circa 360 de mile marine pătrate. Au intervenit mai multe nave de patrulare. A fost alertat şi elicopterul de la Departamentul Operativ Aeronaval al Gărzii de Finanţe din Pescara, disponibil să decoleze în primele ore ale dimineţii.

Căutările, devenite şi mai dificile din cauza vizibilităţii reduse, s-au prelungit întreaga noapte. A fost determinantă intervenţia aeronavei ATR42 a Gărzii de Coastă care în zori, la ora 7.00, a reuşit să zărească ambarcaţiunea şi ghinionistul, din fericire în stare bună de sănătate.

Evenimentul a scos în evidenţă capacităţile optime de coordonare a tuturor forţelor care cooperează pe mare, gata să răspundă cu hotărâre la orice tip de urgenţă.

Cu siguranţă trebuie să fi fost o experienţă neplăcută pentru românul de 33 de ani care în mod inconştient a întreprins navigarea fără a avea la bord dotările prevăzute de siguranţă.

Pentru urgenţe pe mare, sunaţi la 1530, activ pe întreg teritoriul italian 24 de ore din 24.


S-a salvat bând apă de la cactuși: a fost găsită românca de 75 de ani, dispărută la Bronte