in

Alegeri 2011/ Marius Luca, cel mai tânăr candidat


Printre candidaţii la alegerile locale susţinuti de PSD Italia şi PD, ȋn urma acordului semnat de către Victor Ponta şi Pierluigi Bersani, este şi un tânăr ȋn vârstă de numai 25 de ani. Marius Luca va candida pentru un post de consilier la Castel Madama, o mică localitate situata ȋn apropiere de Roma. Are toate şansele să câştige, având ȋn vedere că la o populaţie de circa 7.000 de locuitori, sunt 450 de rezidenţi români cu drept de vot. Marius Luca este cel mai tânăr candidat propus de PSD Italia.

Marius Luca este candidat PSD – PD la Castel Madama

Marius Luca s-a născut şi a copilărit la Piatra Neamţ. Ca multe alte familii de moldoveni, părinţii au plecat la muncă ȋn Italia. Marius a fost adus şi el ȋn Peninsulă ȋn urmă cu 10 ani, când avea doar 15 ani. A făcut liceul ȋn Italia, obţinând o specializare ȋn electronică şi telecomunicaţii, iar ȋn prezent este ȋn ultimul an la facultatea de Management a Universităţii Spiru Haret.
In ciuda vârstei, Marius Luca are o experienţă de de viaţă şi de muncă pe care nici oameni ajunşi la deplina maturitate nu o au. A lucrat ca agent de asigurări, a fost şi distribuitor de produse la Granarolo, a fost electrician la o firmă organizatoare de expoziţii internaţionale.

Experienţa britanică

Tânărul candidat al PSD nu a lucrat doar ȋn Italia. La un moment dat, Marius a vrut sa vadă cum este viaţa ȋn Marea Britanie, aşa că s-a mutat la Liverpool. Timp de şase luni a lucrat ca manager la un pub: "M-am ȋntors ȋn Italia pentru că aici aveam familia, prietenii, ȋn plus nu mi-a plăcut prea tare stilul de viaţă al englezilor". Cum s-a ȋntors din Anglia, la ȋnceputul acestui an, Marius a decis că trebuie să intre ȋn politică.
Experienţa ȋn lucrul cu oamenii a căpătat-o lucrând ca mediator cultural: "Timp de un an am lucrat ca mediator cultural, pe vremea când România nu era ȋn Uniunea Europeană şi exista problema românilor care nu aveau documente ȋn regulă. Făceam traduceri, mă ocupam de partea administrativă, de relaţia cu autorităţile. A fost o experienţă foarte utilă", ne-a spus Marius.

Cel mai tânăr candidat

Propunerea de a intra ȋn politică a venit din partea unor amici apropiaţi de  PSD Italia. Ideea candidaturii a apărut la scurt timp după ȋntâlnirea din 14 ianuarie dintre Victor Ponta şi Pierluigi Bersani, când a fost semnat protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni politice.
Marius afirmă că a ales PSD pentru că se regăseşte ȋn doctrină, pentru că este "mai socialist din fire". Din lotul candidaţilor susţinuţi de PSD Italia, care vor fi prezenţi pe listele Partidului Democrat la alegerile locale, Marius Luca este cel mai tânăr.
Castel Madama, localitatea unde va candida pentru un post de consilier, are aproximativ 7000 de locuitori, dintre care 450 sunt rezidenţi români cu drept de vot, ȋnsă numărul românilor care trăiesc acolo este mult mai mare. Primarul localităţii, Giuseppe Salinetti (centru-stânga), l-a primit cu simpatie pe Luca. "M-am ȋntâlnit de câteva ori cu dumnealui, mi-a spus că aştepta de mai mult timp ca ȋn localitate să apară şi un candidat din partea comunităţii române. Primarul este un om foarte ok, foarte amabil." 
Ca să fie ales consilier, Marius are nevoie de aproximativ 250 de voturi – mai mult de jumătate din numărul rezidenţilor români din Castel Madama. Tânărul candidat a ȋnceput deja campania electorală, pe care o face ȋn stil britanic: din uşă ȋn uşă. In fiecare seară se duce la familiile de români, se prezintă şi ȋncearcă să ȋi convingă să ȋl voteze. Dar mizează şi pe voturile unor italieni: "Am mulţi prieteni italieni aici, foşti colegi de liceu sau de serviciu. Sper să mă voteze".

Promisiuni electorale

Ce va face Marius Luca daca va fi ales consilier local? "In primul rând, vreau să creez un birou de informare pentru cetăţenii români, ȋn cadrul primăriei. Mulţi oameni suferă din cauza lipsei de informare, sunt muncitori care nu ȋşi cunosc drepturile, sunt oameni care nu cunosc mecanismele administraţiei, românii au nevoie de acest birou de informare.
Vreau de asemenea să ȋi ajut pe românii din Castel Madama să se integreze mai bine ȋn comunitatea locala, să ȋi ajut să ȋşi găsească un loc de muncă pe cei care sunt şomeri, şi multe, multe altele. Sunt multe de făcut".

Daniel Neamu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Macerata, muncitor român de 29 ani mort la muncă

Traian Băsescu îl atacă dur pe Blaga: PDL nu poate fi condus prin căprărie