in

Alegeri locale Italia 2015, reguli pentru alegătorii și candidații români

Venezia, Salerno, Trento, Bolzano şi Andria sunt cele mai populate dintre cele peste o mie de localităţi italiene unde în luna mai se va merge la urne pentru alegerea noilor primari şi consilieri.

La alegeri sunt chemaţi, ca electori şi posibili aleşi, şi cetăţenii UE care au reşedinţa în acele localităţi, dar românii, polonezi şi ceilalţi cetăţeni comunitari trebuie să se supună unui supliment de birocraţie spre deosebire de italieni. Pentru a participa la alegeri vor trebui să se înscrie pe o listă electorală suplimentară.

Înscrierea e gratuită, este suficient să prezentaţi la biroul electoral al Primăriei o cerere cu propriile date şi declaraţia care arată că vă bucuraţi şi în patrie de dreptul de vot. Câteva Primării permit prezentarea cererii şi prin poştă, fax sau via internet, nu numai personal.

Odată înscrişi pe listă, rămâneţi acolo şi pentru ulterioarele alegeri locale. Cererea poate fi prezentată cu până 40 de zile înainte de data fixată pentru alegeri. Data viitoarelor alegeri locale nu a fost încă decisă în mod oficial, dar având în vedere că cea mai acreditată este 10 mai este convenabil să vă grăbiţi până la finele acestei luni (martie).


 

REGULI PENTRU CANDIDAȚII ROMÂNI

Pentru a se putea prezenta în fața electoratului, candidații români trebuie să fie înscriși pe listele electorale suplimentare și, în plus față de candidații italieni, trebuie să prezinte un document eliberat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de la București.

Iată cum se obține adeverința de la AEP:

“AEP eliberează, pe baza unei solicitări scrise, adeverințe cetățenilor români interesați să-și depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităților administrației publice locale din alte state membre ale Uniunii Europene. Acestea se eliberează în urma realizării de către AEP a verificării drepturilor electorale ale solicitanților. Pentru ca aceste verificări să se poate efectua, solicitările trebuie să conțină datele personale ale persoanelor interesate precum: CNP; tip, serie, nr., act de identitate, respectiv locul, data nașterii și domiciliul din România, dacă este cazul.

Solicitările se pot face și pe email, la adresa [email protected]. în cazul acesta la cererea respectivă se va anexa o copie după un act de identitate românesc – carte de identitate sau pașaport.

AEP poate transmite solicitanților adeverințele utilizând două opțiuni în funcție de dorința acestora: în format electronic, prin e-mail; prin ridicarea în original de la sediul AEP de către o persoană indicată în prealabil de către solicitant, fără a fi nevoie de o împuternicire în acest sens.

Precizăm că eliberarea adeverințelor este gratuită. Procesarea unei solicitări implică verificarea datelor la Direcția de Evidență a Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Termenul de soluționare este de 48-72 de ore de la momentul înregistrării solicitării, cu condiția ca cererea să conțină toate informațiile solicitate. Procedura privind eliberarea de adeverințe poate fi consultată și pe pagina de web a AEP”. Adeverințele, în limba română, trebuie traduse în limba italiană și apostilate. Procedura de eliberare a adeverințelor nu se poate face prin consulatele românești, ci direct la AEP.”


 

În anii trecuţi, participarea cetăţenilor comunitari la alegerile locale a fost mereu foarte slabă. Vina şi a înscrierii pe lista suplimentară, dar mai ales a dezinformării şi dezinteresului, plăgi împotriva cărora instituţiile şi lumea politică încă nu s-au angajat îndeajuns.

Iată câteva dintre localităţile unde se va vota în acest an: Venezia, Salerno, Trento, Bolzano, Andria, Arezzo, Lamezia Terme, Viareggio, Vigevano, Moncalieri, Chieti, Rovigo, Mantova, Lecco, Macerata, Albano Laziale, Voghera, Fondi, Licata, Fermo, Nuoro, Colleferro, Zagarolo, Campodarsego, Palombara Sabina, Avigliano, Amalfi.

Lista completă AICI


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Europa va fi invadată de refugiaţi din Libia. «Un milion de imigranţi gata să vină»

În Italia, femeile câştigă cu 7% mai puţin decât bărbaţii