in

Angelica Vasile, record de voturi obținute de un român din Italia, la alegerile locale. A candidat la Milano

Angelica Vasile, candidată pe listele PD la consiliul general al oraşului Milano, a obţinut 1153 de voturi. Astfel, recordul de voturi obţinute de un român în Italia s-a mutat de la Roma la Milano. Până acum, cel mai votat român la alegerile administrative din Italia era Gabriel Rusu, care a obţinut 766 de voturi la alegerile din 2008, în calitate de candidat pe „Lista Civica per Rutelli”.

Angelica Vasile, 32 de ani, povesteşte, pe site-ul său, angelicavasile.it, că a sosit la Milano la o vârstă fragedă. „La vârsta de 6 ani am sosit la Milano cu mama mea şi de atunci am trăit în acest frumos oraş purtând în inimă originile mele„. Angelica povesteşte că a absolvit facultatea de economie şi finanţe, plătindu-şi studiile din munca de baby sitter şi cu ajutorul bunicii Emilia. După mai multe experienţe de muncă, a obţinut o bursă de studiu pentru un doctorat în sociologie economică la „Università degli studi di Milano”.

Din liceu s-a apropiat de politică.

«Pasiunea mea pentru politică s-a născut din povestirile bunicului meu Emilio, cel care mai întâi mi-a transmis valorile Rezistenţei şi Libertăţii, aceleaşi valori care m-au împins să mă înscriu în ANPI (Asociaţia Naţională a Partizanilor Italieni) şi să mă angajez activ în politică. Am început în liceu şi am continuat la Universitate, unde, în calitate de reprezentant al studenţilor în Comitetul pentru Oportunităţi Egale, am muncit din greu pentru a obţine înfiinţarea unui Garant contra molestărilor sexuale şi oricărei forme de discriminare, de la homofobie la dizabilităţi.

Angajamentul meu de a da voce celor mai slabi m-a determinat să cunosc lumea vastă și minunată a Voluntariatului, unde am avut ocazia, prin diverse proiecte, să lucrez cu copiii aflați în dificultate sau cu handicap, precum și de a cultiva o mare pasiune, care este aceea pentru protecția mediului și bunăstarea animalelor, prin participarea la tabere de lucru naționale și internaționale (Calabria, Mexic, Ecuador și România).

Întâlnirea cu lumea voluntariatului, împreună cu lupta împotriva discriminărilor de orice tip au dat viaţă proiectului de care sunt cea mai mândră: Fermati Otello! (Opreşte-te, Othello!).

„Fermati Otello” este o asociație pe care am fondat-o acum câțiva ani, împreună cu mulți voluntari și care se ocupă de organizarea de cursuri în școli pentru prevenirea violențelor de gen, a homofobiei și agresivităţii. Sunt ferm convinsă că numai prin educația copiilor și tinerilor de astăzi vom avea adulți mai conștienți.»


Ceilalţi români candidaţi la Milano, pe listele care l-au susţinut pe candidatul de centru-dreapta, Stefano Parisi, au obţinut rezultate modeste.

Iată ce spune Marian Mocanu, cel care a coordonat aceste candidaturi, născute din acordul mişcării „Europei per L’Italia”, al cărei preşedinte este, şi Italia Unica, partidul lui Corrado Passera: «Rezultatele personale ale candidaţilor noştri sunt foarte slabe: Aura Anghelescu 6 voturi, Florin Ştefan 1 vot, Marioara Popescu 10 voturi.

În concluzie, românii au votat la Milano în număr mare, dar au votat direct candidatul primar şi nu au votat consilierii. Ar fi fost bine dacă intra vreunul din ei în consiliul comunal, dar nu a fost să fie. A fost o experienţă pozitivă alături de un important partid italian şi trebuie să învăţăm din greşelile noastre. Mai sunt multe lucruri de facut până când vom deveni o forţă politică în Italia cu greutate. De data asta la Milano am fi putut fi decisivi dacă mergeam la vot în număr mai mare, deoarece diferenţa dintre Parisi şi Sala a fost de doar 5.000 de voturi, iar totalul participanţilor la vot a fost de circa 550.000 de votanţi. Trebuie să strângem rândurile şi să mergem înainte, fără să ne criticăm unii pe alţii, ci încercând să colaborăm şi să ne susţinem între noi.», ne-a declarat Marian Mocanu.

În 19 iunie, balotajul va decide care dintre cei doi candidaţi plasaţi pe primele două locuri va deveni primar la Milano. Giuseppe Sala, candidadtul susţinut de PD şi alte liste de centru-stânga, a obţinut 41,70%, în timp ce Stefano Parisi, candidatul de centru-dreapta, a obţinut 40,78%. Diferenţa dintre ei a fost de sub 5000 de voturi. Gianluca Corrado, de la Movimento 5 Stelle, s-a oprit la 10,06%, dar voturille sale sunt vânate de ambii candidaţi. La balotaj, voturile celor 1.000 de români înscrişi în listele electorale poate fi foarte important.

Sorin Cehan
[email protected]


Citește și:

Avem un nou consilier în Italia: Toader Stoica a fost ales la Riano cu 324 de voturi

La Torino, românii n-au rescris istoria

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La Torino, românii n-au rescris istoria

Precizările secretariatului tehnic cu privire la Congresul Diasporei