in

Apel către românii din Italia pentru amplasarea unei statui: ”Decebal, Nicolae Bălcescu sau Mihai Eminescu?”

Pe 4 martie 2019, Primăria Romei a primit oficial o cerere în vederea amplasării în capitala Italiei a unei statui dedicate unei personalități reprezentative pentru români și pentru România.

Inițiativa aparține Asociației ”Villaggio Romeno”, înființată în 2014 de către Luciana Ludușan, întreprinzătoare română stabilită de peste 20 de ani în peninsulă și fundației ”YOUness”, reprezentată de dr. Vanessa Youness.

”Cerem realizarea și amplasarea pe teritoriul orașului Roma a unei statui care să reprezinte o personalitate istorică, cunoscută și apreciată atât în România, cât și în Italia”.

Potrivit inițiatorilor, ”România este printre singurele țări care nu beneficiază de privilegiul de a avea la Roma o statuie a unui persobaj istoric de referință”, iar un demers în acest sens ar fi un semnal important pentru a marca ”cultura, solidaritatea și înfrățirea dintre cele două popoare latine”.

În cererea înaintată primarului Romei, Virginia Raggi, se amintește faptul că în România există numeroase statui dedicate legaturilor istorice dintre cele două popoare, cum ar fi statuia Lupoaicei cu Romulus și Remus, copie a celebrei Lupoaice de pe capitoliu, amplasată în mai multe orașe ale țării.

DECEBAL – NICOLAE BĂLCESCU – MIHAI EMINESCU

Care va fi personajul ales pentru a reprezenta România? Vă propunem trei personalități remarcabile: Decebal, Nicolae Bălcescu și Mihai Eminescu și invităm întreaga comunitate să o aleagă pe cea mai reprezentativă, pe baza unui sondaj de opinie, dar așteptăm și alte propuneri.