in

Artista Irina Albu a fondat în Sardinia o colonie de pisici unică în lume/VIDEO

 

Irina Albu, născută la Iaşi în urmă cu 40 de ani, este o artistă stabilită de mai mulţi ani în Sardinia, lângă Oristano. Site-ul Sardegna Reporter i-a dedicat româncei un amplu articol, în care a fost prezentată pasiunea artistei pentru o artă, dar şi pentru…feline.

Românca a ajuns cunoscută în toată Europa datorită unui proiect dedicat pisicilor: împreună cu soţul ei, jurnalistul Andrea Atzori, au fondat “Colonia Felină din Su Pallosu”. Este vorba despre colonie de pisici unică în lume, pentru că membrii ei- cele aproape 40 de feline- trăiesc la doi paşi de una din cele mai frumoase plaje din Sardinia.

 

Odată cu transferul în Sardinia lângă Oristano, în 2007, românca a început să se ocupe, împreună cu soţul ei, de cele câteva zeci de feline care trăiesc pe malul mării. Cei doi au grijă de pisici, le hrănesc şi le duc la veterinar. Cuplul, împreună cu alţi câţiva locuitori din mica localitate de pe malul mării, au fondat o asociaţie pentru promovarea proiectului “Colonia Felină din Su Pallosu”.

În scurt timp, pisicile “marine” din Sardinia au devenit o atracţie turistică şi adevărate vedete la televizor. Chiar şi canalul “Animal Planet” le-a dedicat un documentar, difuzat în toată lumea, iar Colonia a fost inclusă în patromoniul turistic al insulei.

Printre souvenirurile cele mai apreciate de turişti se numără şi pietrele pictate cu figuri de pisici, realizate de artista româncă.

Irina Albu a povestit pentru “Sardigna Reporter” cum a intrat în lumea artei, încă de la vârsta e 10 ani: “Eram la şcoală şi în pauză desenam prinţese. Colegele au început să-mi ceară să le desenez, fiecăreia în parte, câte o prinţesă. Eram o fată destul de timidă, şi toată atenţia colegelor mă făceau să mă simt importantă”. Ulterior, Irina Albu povesteşte cum talentul său a atras atenţia unui pictor, care s-a oferit să o înveţe tehnicile şi secretele meseriei. Apoi, românca a urmat cursuri pentru a deveni creatoare de modă, o pregătire pe care nu a fructificat-o niciodată.

Artista a ajuns la Roma pentru a frecventa Academia Altieri, unde a urmat un curs de pictură pe sticlă. Tot în capitala Italiei a început să picteze, de această dată folosind o “bază” specială: pietrele. “Pictam figuri de sfinţi şi reprezentări ale Madonnei. Mi s-a propus să le prezint într-o expoziţie cu vânzare, organizată în cadrul unui târg, lângă Vatican. Unui comerciant de souveniruri i-au plăcut icoanele mele şi le-a achiziţionat pentru a le vinde în magazinul său. Aşa am continuat, timp de doi ani, să-mi urmez pasiunea. Am continuat să pictez şi platouri şi ouă tradiţionale”.

“Nu mă consider o artistă, şi mai degrabă un meşter de artizanat, căreia îi place ceea ce face”, mai spune Irina Albu, care s-a ataşat de tradiţiile din Sardinia: acum pictează bucăţi de gresie făcute de mână de maeştrii din zonă şi mult îndrăgitele pisici din colonia pe care a fondat-o.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 1]

Calvarul unei tinere, sechestrată de fostul prieten

Proiect turistic pentru România: Discover Dracula Tour