in

Asistentă română în Lombardia: ”Când este vorba despre politicieni sau fotbaliști, se fac teste, noi nu suntem testați”

O asistentă medicală româncă, angajată la un spital din regiunea italiană Lombardia, a povestit pentru a1.ro, situația năucitoare cu care se confruntă cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu coronavirusului, în contextul în care COVID-19 a ucis peste 1.800 de oameni în această țară.

Asistenta româncă, în vârstă de 49 de ani, lucrează la un spital din provincia Milano, regiunea Lombardia, unde sunt primiți pacienți în stare stabilă. Totuși, de aici, s-a întâmplat să fie transferați către alte spitale pacienți depistați pozitiv cu coronavirus.

Potrivit româncei, care lucrează de aproximativ 20 de ani ca asistent medical în Italia, cadrele medicale care au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv cu coronavirus NU sunt testate pentru COVID-19. Aproximativ cinci ore ar dura ca să afle dacă s-au infectat sau nu cu noul virus!

„Atunci când este vorba despre politicieni sau fotbaliști care au intrat în contact cu cineva depistat cu coronavirus, se fac teste. Noi, cei care suntem în prima linie, nu suntem testați. E o aberație, pentru că acum fac economie pe spatele asistenților medicali. Noi am putea fi purtători de coronavirus, dar refuză să ne facă testul. Avem familii, copii acasă, putem să transmitem, iar ai noștri pot transmite, la rândul lor.

Eu am intrat în contact direct cu un medic și câțiva pacienți depistați pozitiv cu coronavirus, deși nu lucrez pe secție de COVID-19. Nu mi s-a făcut test. Mi s-a spus că nu mi se face, pentru că nu am simptome. Dacă voi avea febră și va începe să mă doară gâtul, atunci îmi vor face testul și mă vor lăsa acasă. Dar dacă nu, să vin în continuare la muncă”, a spus asistenta medicală româncă, pentru a1.ro.

Asistenta româncă din Italia a mai povestit că o pacientă depistată pozitiv cu coronavirus a fost cât pe ce să moară în fața ei, după ce starea ei s-a înrăutățit brusc.

O bolnavă care a fost transferată din greșeală pe secția noastră, mai tânără decât mine, 47 de ani – a venit pe picioarele ei, săraca, și după o oră, situația s-a înrăutățit. A fost cât pe ce să moară lângă mine. A ajuns săraca să nu respire și am chemat să o transferăm de urgență la terapie intensivă.

Iar ea, săraca, se îngrijora pentru noi! Nu o să uit cum spunea: «Vai de mine! Și dacă am coronavirus înseamnă că v-am dat și vouă!». A ajuns în terapie intensivă și am înțeles că situația ei s-a ameliorat după”, a mai povestit românca, pentru a1.ro.

De altfel, românca a bănuit, la un moment dat, că s-a infectat cu coronavirus, când a avut ușoare simptome de răceală.

„Am avut un pic de durere de gât, un pic de tuse… Am trimis un e-mail la asistenta șefă și mi-a răspus: «Dacă nu ai febră, vino la muncă!»”, a mai povestit românca.

Asistenta româncă a mai explicat, pentru a1.ro, că pacienții cu coronavirus din Italia sunt externați imediat ce nu mai prezintă simptome.

”Dacă au avut simptome, dar apoi și-au revenit, sunt trimiși acasă, în izolare, pentru încă 14 zile. Nu poți să ții paturile ocupate. Sistemul sanitar e aproape în colaps”, a explicat ea.

Ludovic Orban: «Le transmit tuturor cetăţenilor români din străinătate că nu le vom restrânge dreptul de a veni în ţară»

Cel mai cunoscut specialist în virusologie din Italia: ”Italienii s-au trezit în sfârşit în mizeria în care suntem”