in

Ludovic Orban: «Le transmit tuturor cetăţenilor români din străinătate că nu le vom restrânge dreptul de a veni în ţară»

Premierul Ludovic Orban a oferit câteva detalii despre starea de urgență, făcând referire și la românii din străinătate.

El le-a transmis cetăţenilor români aflaţi în străinătate că dreptul acestora de a veni în ţară nu va fi restrâns, dar, în funcţie de zona din care vin, au obligaţia „fie să intre în carantină, fie să intre în izolare pe o perioadă de 14 zile”.

„Le transmit tuturor cetăţenilor români că nu le vom restrânge dreptul de a veni în ţară, dar există această obligaţie, că în funcţie de ţara sau zona din care vin şi de nivelul restricţiei impuse, fie să intre în carantină, fie să intre în izolare pe o perioadă de 14 zile. În ceea ce priveşte transportul persoanelor din Italia, nu putem să transportăm.

În Italia sunt peste un milion de români, nu se poate organiza transport rutier, se ştie foarte clar că există restricţii împotriva cărora sigur că ne luptăm, restricţii care au fost introduse de alte state. Se ştie de Ungaria, care a introdus restricţii, se ştie de Slovenia, care a introdus restricţii.

Transportam pe calea aerului doar cazuri, de exemplu, de turişti, cum a fost situaţia unor turişti care au fost surprinşi de declararea stării din Italia şi care efectiv nu aveau niciun mijloc de trăi, se aflau şi într-o situaţie dificilă, numai cazuri speciale, în care putem interveni pentru un număr mai restrâns”, a afirmat Ludovic Orban, citat de ziare.com.

Premierul a lansat şi un apel către românii din Italia, în special cei care au lucrat în industria hotelieră, să apeleze la formele de sprijin pe care le oferă statul italian.

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să își scurteze șederea și să revină în țară în cel mai scurt timp.

Totodată, MAE subliniază că orice călătorie în străinătate în contextul actual trebuie evaluată cu responsabilitate.

În același timp, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliu sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă, avertizează Ministerul de Externe.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ragusa, străzi pustii pentru carantină, trei români prinși furând dintr-o vilă. Denunțați pentru furt și pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație

Asistentă română în Lombardia: ”Când este vorba despre politicieni sau fotbaliști, se fac teste, noi nu suntem testați”