Menu
in

„Nu m-am putut adapta în Italia”. A muncit ca badantă, acum visează să îşi deschidă o afacere în ţară

Irina Costina Costandache a muncit mai mulţi ani ca badantă în Italia, dar nu s-a putut adapta. Tânăra s-a întors în ţară chiar înainte de declanşarea pandemiei şi îşi doreşte să deschidă un salon de înfrumuseţare.

Irina are 34 de ani şi este din Popricani, judeţul Iaşi. A plecat la muncă în Italia când avea doar 22 de ani.

„La început, când am plecat în Italia, am fost badantă, apoi m-am ocupat de curățenie și după aceea am fost asistent la bătrâni. Aici e cu program fix. La început, când eram badantă, stăteam în casa italiencei, locuiam acolo, aveam grijă de ea. După aceea am vrut să merg la program și am început să lucrez câteva ore. Am stat o perioadă acolo, apoi am venit acasă și m-am angajat la call-center.

„M-am descurcat fără pile și fără mulți bani”, povestea de succes a unui italian mutat la Botoşani

După ce a plecat soțul din nou în străinătate, am plecat și eu cu el. Am mai stat o perioadă de vreun an, doi ani, iar după aceea m-am întors acasă, chiar înainte de pandemie, și am devenit șomer indemnizabil. Faptul că nu m-am adaptat acolo m-a determinat să mă întorc acasă”, povestește Irina pentru bzi.ro.

Tânăra spune că vrea să devină coafeză și să își deschidă un salon de înfrumusețare, în comuna Popricani, unde locuiește. De aceea a urmat cursurile de coafeză organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

„Vreau să îmi deschid un salon de înfrumusețare, ceva al meu. Eu stau la țară și există această posibilitate. Poate chiar să iau niște fonduri și să deschid salonul. Am făcut cursul cinci luni și urmează examenul pentru obținerea diplomei. Eu aveam o pasiune pentru această meserie de ceva timp, dar era la nivelul de amator. Am vrut să știu mai multe detalii despre această meserie, coloristică, coafor, tipologii de păr. Erau multe chestii pe care nu le știam și de asta am vrut să învăț mai multe. E mai bine să faci un curs dacă vrei să înveți mai multe”, mai spune Irina Costandache.

Experiența în call-center a ajutat-o să își găsească un loc de muncă part-time la o companie care activează în acest domeniu.

„Sunt la call-center, limba italiană. Vorbesc italiana de vreo 14 ani. Înainte de a pleca în străinătate am lucrat la un bar unde patronul era italian și pentru că vorbea în română și italiană, am învățat de la el limba italiană. Apoi, când am lucrat în străinătate, am învățat.

Eu am experiență de 7 ani la call-center. Asta munceam când nu eram în Italia. E un domeniu ok pentru Iași, remunerația e bună. Depinde de fiecare cât se implică.

Am făcut contracte, vânzări, cam tot ce e nevoie pe call-center. De câteva zile sunt angajată part-time. Pot să fac asta pentru că am finalizat cursul și acest lucru îmi permite să mă angajez”, mai spune Irina.

Articolul integral AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version